SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Bułeczki otrębowe

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2523

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 77 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 2460
Składniki :
-60 dag mąki pełnoziarnistej ( z normalnej też wychodzą )
-czubata łyżeczka soli
- 2 garśćie otręb
- 3 dag drożdży
- mleko do smarowania bułeczek
Przygotowanie
1. Drożdże rozpusczamy w ok. 250 ml ciepłej wody . Wlewamy do mąki wymieszanej z resztą suchych składników , mieszamy .
Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ok 5 min . Wkładamy do miski i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia .
2. Formujemy bułeczki i układamy na lettko nasmarowanej blasze ( lub popsikanej pamem ) Bułeczki smarujemy mlekiem . Wkładamy do nie nagrzanego piekarnika . Pieczemy ok 30 min w 200 C
SMACZNEGO

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Kilka niedociągnięć jest w sposobie wykonywania, ale łap sogacza na początek
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 77 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 2460
Ważne że smaczne
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
wątpię


1. 5 min wyrabiania - lipa
2. 30 min w NIENAGRZANYM piekarniku - lipa
3. Brak rozczynu = wielka niewiadoma. Często zdarza się, że drożdze były chwilowo źle przechowywane, czy to w sklepie czy przy transporcie=grzybki umarły, a co za tym idzie jak dodasz drożdże od razu jest szansa, że wszystko będzie do wywalenia, bo po prostu nie wyrośnie.
4. Bułeczki po ufrmowaniu wypada odstawić na ok 15 min, aby podrosły co da gwarancję, iż będą bardzo miękkie.


Ale to tylko takie zboczenie zawodowe...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 430 Wiek 28 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 11409
Przepis kozak, grekar, to napisz jak ty byś to zrobił + z dokładnością jaka temperatura w piekarniku i ile minut bo mam w planach testnąć te bułeczki :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Rób według przepisu autora. Ja tylko napisałem pare wskazówek jak się powinno robić by wyszło dobrze. Ja często robiąc ciasto drożdżowe wyrabiam RĘCZNIE 15 min, odstawiam do wyrośnięcia i wyrabiam ponownie 10 min. Formuje, odstawiam do podrośnięcia na 10-15 min i wrzucam do rozgrzanego piekarnika. Wtedy pod wpływem uderzenia gorąca ciasto praktycznie wystrzela w trymigu w górę i robi się raz dwa. U mnie takie bułeczki by się piekły max 15 min jak w 200 stopniach myślę. Ale no mówię raz jeszcze, mną się nie sugerujcie nie znam się
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 6363 Wiek 46 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 140149
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 195 Napisanych postów 9906 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 174402
grekar9
wątpię


1. 5 min wyrabiania - lipa
2. 30 min w NIENAGRZANYM piekarniku - lipa
3. Brak rozczynu = wielka niewiadoma. Często zdarza się, że drożdze były chwilowo źle przechowywane, czy to w sklepie czy przy transporcie=grzybki umarły, a co za tym idzie jak dodasz drożdże od razu jest szansa, że wszystko będzie do wywalenia, bo po prostu nie wyrośnie.
4. Bułeczki po ufrmowaniu wypada odstawić na ok 15 min, aby podrosły co da gwarancję, iż będą bardzo miękkie.


Ale to tylko takie zboczenie zawodowe...


Dobry hejt wieczorem nie jest zły
A tak poważnie: dobry przepis :)
A tak poważnie 2: Greg sog ale duchowy, bo ten już nei wejdzie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 77 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 2460
Mi smaczne wychodzą i chrupiące z wierzchu =D

Zmieniony przez - wiktor dynamit w dniu 2014-08-19 10:00:01
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
to nie jest żaden hejt (nie lubię tego słowa, tfu)
moja wyobraźnia po prostu przewidziała przyszłość co by się stało gdyby u nas w firmie cukiernik by wrzucił wadliwą partię drożdży(a takie się trafiają często) bez zrobienia zaczynu i później miał wyrzucić np 90 czy 120 kg masy (mąki,cukru,jajek), albo bóg wie ile. No ale na gotowaniu znam się tyle co na przeszczepach organów więc lipton. Idę poprosić mamę, aby mi owsiankę ugotowała


Ciasto drożdżowe żyje, trzeba umić go zrozumić to nie naleśniki

Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-08-19 10:16:18
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Sosik

Następny temat

Masło migdałowe

WHEY premium