SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Najlepsza fasolka po bretońsku by Malinowa

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3200

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Najlepsza fasolka po bretońsku by Malinowa


Redukujących proszę o zamknięcie oczu

Składniki:

- 0.5kg. białej fasoli
- 3 kiełbasy dobrej jakości(u mnie z szynki)
- 100g.boczki surowego wędzonego
- 3 cebule
- kawałek wędzonej kości
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego lub 1/2 kartonika passaty pomidorowej
- 1łyżka mąki
- 5 listków laurowych,5 kulek ziela angielskiego,sól,pieprz,majeranek,słodka i ostra papryka
- 3-5 ząbków czosnku



Przygotowanie:

1.Fasolę dzień wcześniej zamaczamy w wodzie,pozostawiamy pod przykryciem do dnia następnego.
2. Fasolę przepłukujemy,wrzucamy do garnka,dolewamy świeżej wody (ok.1cm. nad fasolą), dodajemy kości,skórę z boczku,liście laurowe i ziele,gotujemy godzinę.
3.W tym czasie boczek,kiełbasę i cebule kroimy w kostkę i smażmy na patelni. Zaczynamy od zesmażenia boczku,gdy wytopi się trochę tłuszczu można dorzucić resztę. Doprawiamy papryką i również chwilę smażmy.
4.Po godzinie gotowania fasoli dorzucamy nasze usmażone produkty,gotujemy kolejne 40min na wolnym ogniu.
5.Z garnka wyciągamy kości i obskubujemy z mięsa,dodajemy je do fasolki a kości oddajemy zwierzęcią
6. Do miski wykładamy z garnka 5 czubatych łyżek fasoli,dodajemy przecier pomidorowy,ząbki czosnku i łyżkę mąki, całość miksujemy na gładką masę,to zagęści nam sos.Taką masę dodajemy do naszego garnka z fasolą,mieszamy.
7. Całośc doprawiamy solą,pieprzem,majerankiem,chili lub tabasco do smaku.
8. Fasolka według mnie najlepsza jest na drugi dzień ale możecie wcinać od razu

SMACZNEGO !

Wartości na jedną porcję:
W przybliżeniu,wszystko w zależności od tego jakiej jakości użyjecie kiełbasy i boczku

B:16,8
T:12,5
W:31,8
Błonnik:7,8
Kcal:278






















Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2014-08-23 20:43:08

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 3803 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 35707
jesteś beee

omomonnn zjadłbym ...pomarzyć można

..było losowanie..padło na Ciebie choć Ciebie na nim nie było

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Oj Zieloneczka ma talent, ma...

nie lubię fasolki, ale Maliny bym zjadł
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9970 Napisanych postów 5630 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18384
robię bardzo podobnie,w wersji bardziej dietetycznej polecam zrobić na spróbowanie z mięsem z udek wędzonych tylko ja dokładam jeszcze trochę czosnku i zaklepuje wtedy skrobia.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 4191 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 44168
ujdzie
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Tortilla razowa :)

Następny temat

Pyszny orzechowy sernik na zimno [LC]

WHEY premium