Redukujących proszę o zamknięcie oczu
Składniki:
- 0.5kg. białej fasoli
- 3 kiełbasy dobrej jakości(u mnie z szynki)
- 100g.boczki surowego wędzonego
- 3 cebule
- kawałek wędzonej kości
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego lub 1/2 kartonika passaty pomidorowej
- 1łyżka mąki
- 5 listków laurowych,5 kulek ziela angielskiego,sól,pieprz,majeranek,słodka i ostra papryka
- 3-5 ząbków czosnku
Przygotowanie:
1.Fasolę dzień wcześniej zamaczamy w wodzie,pozostawiamy pod przykryciem do dnia następnego.
2. Fasolę przepłukujemy,wrzucamy do garnka,dolewamy świeżej wody (ok.1cm. nad fasolą), dodajemy kości,skórę z boczku,liście laurowe i ziele,gotujemy godzinę.
3.W tym czasie boczek,kiełbasę i cebule kroimy w kostkę i smażmy na patelni. Zaczynamy od zesmażenia boczku,gdy wytopi się trochę tłuszczu można dorzucić resztę. Doprawiamy papryką i również chwilę smażmy.
4.Po godzinie gotowania fasoli dorzucamy nasze usmażone produkty,gotujemy kolejne 40min na wolnym ogniu.
5.Z garnka wyciągamy kości i obskubujemy z mięsa,dodajemy je do fasolki a kości oddajemy zwierzęcią
6. Do miski wykładamy z garnka 5 czubatych łyżek fasoli,dodajemy przecier pomidorowy,ząbki czosnku i łyżkę mąki, całość miksujemy na gładką masę,to zagęści nam sos.Taką masę dodajemy do naszego garnka z fasolą,mieszamy.
7. Całośc doprawiamy solą,pieprzem,majerankiem,chili lub tabasco do smaku.
8. Fasolka według mnie najlepsza jest na drugi dzień ale możecie wcinać od razu
SMACZNEGO !
Wartości na jedną porcję:
W przybliżeniu,wszystko w zależności od tego jakiej jakości użyjecie kiełbasy i boczku
B:16,8
T:12,5
W:31,8
Błonnik:7,8
Kcal:278
Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2014-08-23 20:43:08
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html