Autor artykułu:
Łukasz Kowalski jest doktorantem w Katedrze Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Prowadzi indywidualne konsultacje i seminaria dietetyczne. Jest także autorem kilkudziesięciu artykułów dotyczących żywienia i aktywności fizycznej opublikowanych w czasopismach, takich jak: Kulturystyka i Fitness Sport dla Wszystkich, Fitness Authority oraz Muscular Development.
kontakt: http://180rekompozycja.pl
Zacznę od wszechstronnie ujmującego zagadnienia dotyczące otyłości wykładu jaki wygłosił Paul Jaminet – A Theory of Obesity, With Supporting Evidence from the Perfect Health Retreats. Paul jest autorem książki Perfect Health Diet. Prowadzi również wyjątkowo interesującego bloga o tej samej nazwie. W swoim wykładzie zwrócił uwagę na szereg aspektów często pomijanych w kontekście prewencji i leczenia otyłości, niemniej jednak mocno istotnych dla procesu redukcji tkanki tłuszczowej, m.in.: zaburzenia mikroflory jelitowej, zwiększona przepuszczalność jelitowa, dysregulacja rytmów okołodobowych, zmniejszona ilość i jakość snu oraz niedobory witamin i składników mineralnych.
Kilka aspektów poruszonych przez Paula pojawiło się również w kolejnym interesującym wykładzie jaki wygłosił Stephan Guyenet – What Causes Leptin Resistance? Stephan jest naukowcem zajmującym się przede wszystkim hormonami mającymi kluczowy wpływ na uczucie sytości i redukcję tkanki tłuszczowej. Prowadzi również ciekawego bloga Whole Source Health. Jakiś czas temu w jednym ze swoich wpisów poruszałem tematykę w jakiej się specjalizuje – wpływ smakowitości (palatability) diety na efekty redukcyjne. Dla osób bardziej zainteresowanych wpływem żywienia na oporność leptynową polecam publikację Stephana – Regulation of Food Intake, Energy Balance, and Body Fat Mass: Implications for the Pathogenesis and Treatment of Obesity.
ciąg dalszy: http://potreningu.pl/articles/3232/ancestral-health-symposium-2014