SKŁADNIKI:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie Lubella)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- stevia rozpuszczona w minimalnej ilości wody, wg smaku
- 1 łyżka kakao
- parę kropel aromatu waniliowego
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka 1,5% tłuszczu
- 1 banan
Składniki suche wsypać do miski i dobrze wymieszać łyżką. Składniki mokre w drugiej misce zmiksować ze sobą, chwile tak by się połączyły. Banana pokroić na plasterki takie ok 0,5 cm i wrzucić do miski z mokrymi. Składniki mokre przelać do suchych i wymieszać dokładnie łyżką, mogą zostać małe grudki.
Babeczki słabo rosną więc foremki napełniać ciastem prawie do pełna (zostawić od góry ok 0,5 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180C i 20 minut. U mnie grzanie z dołu i góry bez termoobiegu - mam wrażenie że wtedy ciasta są bardziej wilgotne.
Z podanych składników wyszło mi 18 mufinek w mniejszych foremkach.
B/W/T dla całości liczone dla wersji bez cukru:
62,5/249/91,3
dla 1 mufinki gdy wyjdzie ich 18:
3,4/13,8/5
Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2014-09-12 19:31:22
Główną przyczyną naszych porażek i sukcesów w życiu jesteśmy my sami
Nowy dziennik - pods. str 5
http://www.sfd.pl/Trening_siłowy,_Trening_biegowy_i_jak_to_pogodzić__dziennik_Kessika-t1065957.html
dziennik pierwszy podsumowanie s. 24
http://www.sfd.pl/Potrzebuję_pomocy__redukcja-t1014685.html
a tu jedzonko
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Kessik_piecze_i_gotuje_ale_czasem_też_trenuje-t1078111.html#post4