Aktualnie nie ćwiczę bo mam uraz a treningi zacznę dopiero za jakiś tydzień.
Chciałbym zadać kilka tematów apropo diety low carb, które mnie nurtują:
1. Wszyscy piszą o jogurtach, ale nigdzie nie jest sprecyzowane czy mogą to być tylko jogurty naturalne czy też owocowe. Chyba, że chodzi tutaj o to ile posiadają węgli?
2. Na samym początku myślałem, że nie można nic smażyć ale po dłuższej lekturze widzę, że jednak można to robić jednak tylko i wyłącznie przy użyciu oliwy, masła, smalca i podajże oleju z pestek winogron. Więc jak z tym w końcu jest?
3. Cały czas piłem zwykłą wodę gazowaną a dzisiaj zobaczyłem wodę smakową, w której w 100ml jest 3g węglowodanów, czy jest to do przyjęcia?
4. Nie mam określonego dokładnie jadłospisu, trzymam się tylko i wyłącznie wytycznych co do ilości węglowodanów i jem 5 posiłków dziennie, w tym ostatni maksymalnie do 21. Przykładowo dzisiaj zjadłem:
Śniadanie: 3 jajka na twardo i 5 plasterków szynki(śpieszyłem się)
2 śniadanie: jabłko
obiad: sałatka z papryką, pomidorem, oliwkami oraz kurczakiem, którego usmażyłem na maśle i łyżeczce oliwy z oliwek.
Czeka mnie jeszcze podwieczorek i kolacja. Czy to dobre zestawienie produktów?
5. Dzisiaj zaczynałem mieć ochotę na coś słodkiego. Czy jest opcja żebym mógł zjeść np. kisiel?
6. Jeśli upiekłem sobie kurczaka to czy mogę zjeść z niego tzw skórkę?
7. Czy monotonność w diecie wpływa na działanie diety low carb?
8. Podobno w diecie low carb jest jeden dzień, w którym można naładować się do woli węglodowanami. Czy to prawda i jak to działa?
9. Mleko i płatki musli 59g na porcję 100dag na śniadanie to dobry pomysł?
To dopiero moje początki ale chciałbym zacząć w pełni przestrzegać tej diety nie robiąc żadnych błędów.