SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dlaczego Amerykanie są aż tak otyli

temat działu:

Trening w domu

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4567

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
Michał Parzuchowski 25-08-2003, ostatnia aktualizacja 25-08-2003 17:50

Mimo że dieta Europejczyków jest równie tłusta jak Amerykanów, to ci pierwsi spożywają mniej kalorii. Dlaczego? - Bo jedzą mniejsze porcje - odkryli naukowcy

Francuski paradoks - taką nazwę ukuli amerykańscy dietetycy w swojej bezsilności. Bo jak to jest? Francuzi jedzą tłuste sery, słodkie bułeczki, a liczba otyłych w ich społeczeństwie nie przekracza 7 proc. Tymczasem w USA, gdzie przecież nie jada się wcale tłuściej, otyli to 22 proc. ludności. Dlaczego?

Grupa amerykańskich i francuskich badaczy kierowana przez Paula Rozina z Uniwersytetu Pensylwanii podejrzewała, że zna odpowiedź. By ją zweryfikować, naukowcy zważyli porcje w 11 lokalach w Paryżu i Filadelfii. Porównywali pizzerie, bary szybkiej obsługi, uliczne stoiska, budki z lodami i restauracje z kuchnią etniczną. Wyniki opublikowane we wrześniowym numerze czasopisma ?Psychological Science? są jednoznaczne: przeciętna porcja w Filadelfii jest o całe 25 proc. większa niż w Paryżu. Przy czym np. chińskie restauracje w USA serwowały dania aż o 72 proc. większe niż we Francji. To samo dotyczyło produktów sprzedawanych w supermarketach: 82 proc. z nich było większych w Ameryce: batoniki o 41 proc., napoje chłodzące o 52 pro., hot dogi o 63 proc., a jogurty aż o 82 proc.!

- Wiele badań potwierdza, że jeśli potrawa nam smakuje, zjemy to, co mamy na talerzu, i nie oprzemy się dokładce. Dyskusje na temat epidemii otyłości w Stanach najczęściej dotyczą siły woli jednostki, ale naszym zdaniem to ilość serwowanego pożywienia odgrywa kluczową rolę w kształtowaniu właściwych nawyków żywieniowych - tłumaczy profesor Rozin.

Autor jest doktorantem na Środowiskowych Studiach Doktoranckich Instytutu Psychologii PAN przy udziale Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej.








ZOBACZ TAKŻE


? Otyłość. Epidemia otyłości w Stanach Zjednoczonych (11-12-00, 14:15)
? Otyłość (11-12-00, 14:26)







SERWISY


¤ Diety
¤ Prawidłowe odżywianie






Michał Parzuchowski 25-08-2003, ostatnia aktualizacja 25-08-2003 17:50

Mimo że dieta Europejczyków jest równie tłusta jak Amerykanów, to ci pierwsi spożywają mniej kalorii. Dlaczego? - Bo jedzą mniejsze porcje - odkryli naukowcy

Francuski paradoks - taką nazwę ukuli amerykańscy dietetycy w swojej bezsilności. Bo jak to jest? Francuzi jedzą tłuste sery, słodkie bułeczki, a liczba otyłych w ich społeczeństwie nie przekracza 7 proc. Tymczasem w USA, gdzie przecież nie jada się wcale tłuściej, otyli to 22 proc. ludności. Dlaczego?

Grupa amerykańskich i francuskich badaczy kierowana przez Paula Rozina z Uniwersytetu Pensylwanii podejrzewała, że zna odpowiedź. By ją zweryfikować, naukowcy zważyli porcje w 11 lokalach w Paryżu i Filadelfii. Porównywali pizzerie, bary szybkiej obsługi, uliczne stoiska, budki z lodami i restauracje z kuchnią etniczną. Wyniki opublikowane we wrześniowym numerze czasopisma ?Psychological Science? są jednoznaczne: przeciętna porcja w Filadelfii jest o całe 25 proc. większa niż w Paryżu. Przy czym np. chińskie restauracje w USA serwowały dania aż o 72 proc. większe niż we Francji. To samo dotyczyło produktów sprzedawanych w supermarketach: 82 proc. z nich było większych w Ameryce: batoniki o 41 proc., napoje chłodzące o 52 pro., hot dogi o 63 proc., a jogurty aż o 82 proc.!

- Wiele badań potwierdza, że jeśli potrawa nam smakuje, zjemy to, co mamy na talerzu, i nie oprzemy się dokładce. Dyskusje na temat epidemii otyłości w Stanach najczęściej dotyczą siły woli jednostki, ale naszym zdaniem to ilość serwowanego pożywienia odgrywa kluczową rolę w kształtowaniu właściwych nawyków żywieniowych - tłumaczy profesor Rozin.

Autor jest doktorantem na Środowiskowych Studiach Doktoranckich Instytutu Psychologii PAN przy udziale Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej.

http://www1.gazeta.pl/nauka/1,34148,1634462.html?nltxx=1000621&nltdt=2003-08-26-02-04

Your body is smarter than you and it hates you
'Alternatywna Droga'-Mafia przyszla po mnie -2003
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 10494 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 50243
ciekawy temat
bylem niedawno w Szwecji gdzie wszystko tez jest slodkie i tluste i musze przyznac ze sporo ludzi ma brzuszki, nawet mlodych

~~~~~~~~~~~
Moderator działów:
*Nasze Hobby
*Sporty Extremalne

"No SaLvAtIoN, no forgiveness"

~~~~~~~~~~~
Moderator działu:
*Sporty Extremalne

"No SaLvAtIoN, no forgiveness"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 89 Napisanych postów 17398 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 79160
echhh kiedy ja zaczne podrozowac po europie ?...

Jak jesz - tak zyjesz
Wiedza to podstawa
Doradca w dziale Alternatywna Droga
HighCarbGainDietLyleApproved
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
jest slodkie i tluste

i wlasnie ta kombinacja czesto powoduje ze mamy ochote zjesc wiecej niz zaplanowalismy

Your body is smarter than you and it hates you
'Alternatywna Droga'-Mafia przyszla po mnie -2003
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Proszę o konsultację Ekspertów

Następny temat

Klopoty Twinlaba

WHEY premium