Smaczne i proste pieczone kuleczki.
Produkty:
1,5 Kg Łopatki Wieprzowej
2 jajka
4 cebule
3 ząbki czosnku
2 cukinie
30 g oliwy
20 g masła
100g sera żołtego
Przyprawy do smaku (curry, przyprawa do mięs, zioła, pieprz, vegeta)
Sposób przygotowania:
Cebule siekamy w kostkę, (czosnek drobniej), ser i cukinie ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wszystko mieszamy ze zmieloną łopatką i jajkiem, dodajemy masło i oliwę, oraz przyprawy. Odstawiamy na noc (ale nie koniecznie). Nagrzewamy piekarnik, formujemy kulki i pieczemy, obserwując aby kulki nam się nie przypaliły (około 30 minut)
Wartości odżywcze:
B: 244g T : 346 W: 23 KCAL: 4161
PS. Przepis oczywiście można zmieniać, zawiera duża tłuszczu, można go obciąć odejmując jakąś część sera i np. masła.