Także dziś taki wege zapiekany obiad stworzony na potrzeby pewnej potrzeby, być może może w zamian dostanę sernik ...
...a z drugiej strony dziś drugi dzień walki z cukrem. Będę być fit aczkolwiek jestem
Gromadzimy sobie:
-500g podgotowanej brokuły
-5 pokrojonych ząbków czosnku
-3 pomidory pokrojone w większą kostkę
-200 g twarogu pokrojonego również w kostkę
-troszkę fety dla posmaku...nie dla fazy %)
-garść oliwek
-mała śmietana 30%
-troszkę majonezu light do smaku
-sól, pieprz
-sos sojowy
-posiekany koperek
-2 jajka
-2-3 łychy mąki
-300g ugotowanej kaszy bulgur
-kilka nitek szafranu, ale niekoniecznie
-czarny sezam, ale również niekoniecznie
Sos na górę:
-2 jabłka
-mango lub brzoskwinia
-limonka
-sól
-sambal
-kolendra, najlepiej świeża
"Posypka":
-ser
-płatki migdałów
Także zaczynamy, ale pracy za wiele nie będzie
Śmietanę, majonez, jajka, mąkę, sól, pieprz, szafran, czosnek, czarny sezam, koperek, sos sojowy wrzucamy w michę i mieszamy dokładnie.
Dodajemy brokuł, pomidorki, fetę, twaróg, kaszę i mieszamy delikatnie, aby nie zrobiła się papka.
Zalewamy do brytfanki.
Następnie nasz sosik.
Jabłka, mango, sok z limonki, startą skórkę, sambal i kolendrę blendujemy.
Następnie zalewamy pierwszą warstwę.
Wrzucamy na 30 min do rozgrzanego piekarnika w 170 stopni.
W międzyczasie prażymy sobie płatki migdałów i trzemy ser :>
Ostatnim krokiem będzie posypanie dwoma powyższymi składnikami i ponowne zapieczenie. Tym razem czas wg uznania. U mnie było to 10 min.
Cóż. Smacznego
Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-11-22 12:57:46