Na ciasto potrzebujemy:
- 100g Mąki pełnoziarnistej typu 2000 (może być obojętnie jaka, ja użyłem pszennej pełnoziarnistej)
- 5g Oliwy z oliwek
- 10g drożdży
- szczypta soli
- niecałe pół szklanki letniej wody (lepiej dolać za mało a potem dolewać aż uformuje się kula która nie przywiera do rąk)
Dodatki jakich ja użyłem:
- 175g piersi z kurczaka (ja miałem akurat upieczoną)
- 100g Sera niskotłuszczowego ceko piórko (3% tłuszczu 35% białka i masa wapnia)
- 150g pomidorów
- 50g Koncentratu pomidorowego do posmarowania spodu pizzy (wymieszałem z 50g wody, bazylią, oregano, czosnkiem, solą i pieprzem)
Przepis:
Mieszamy wszystkie składniki zawarte w przepisie na ciasto. Wygniatamy do uzyskania jednolitej kuli nie przyklejającej się do rąk. Wałkujemy ciasto na posypanej mąką powierzchni, ja do tego celu użyłem papieru do pieczenia. U mnie spód miał ok 28-30 cm. Po uwałkowaniu odkładamy w ciepłe miejsce na 15 min w tym czasie robimy sos do posmarowania spodu. Po 15 minutach smarujemy sosem spód od pizzy, kładziemy ser, na to dodatki na to znowu ser i można na koniec posypać ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok 230 stopni i pieczemy aż brzegi się zarumienią, u mnie trwało to ok 15 minut. Smacznego :)
Ser piórko można kupić w większości sieciówek, na pewno w Almie, niektórych polo markatach, realach i tesco.
Oto kalorie i makroskładniki całej pizzy (w kolejności węglowodany, tłuszcze, białko):
Zmieniony przez - melmacinvaders w dniu 2014-11-22 22:40:22
Zmieniony przez - melmacinvaders w dniu 2014-11-22 22:41:30
Zmieniony przez - melmacinvaders w dniu 2014-11-22 22:42:19