SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

---KONKURS ŚWIĄTECZNO-SYLWESTROWY W KUCHNI SFD !!!---

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 7254

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lubiekaszke Redakcja SFD
Ekspert
Szacuny 471 Napisanych postów 13028 Wiek 33 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 79809
Świąteczne ciasto mandarynkowe

Składniki:
* 6 jaj
* 200g mielonych migdałów
* 0k. 500g mandarynek (u mnie 513g)
* 50g odżywki białkowej - żeby dodać słodyczy
* szczypta sody oczyszczonej


Przygotowanie:
1. Umyte mandarynki wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy w skórkach do miękkości (ok.1,5h)
2. Ugotowane mandarynki pozostawiamy do ostygnięcia, usuwamy pestki z mandarynek i mielimy na gładką masę miąższ i skórki
3. Ubijamy jajka, dodajemy migdały, odżywkę białkową i sodę
4. Do ciasta dodajemy zmielone mandarynki i dokładnie mieszamy
5. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie mała keksówka)
6. Pieczemy przez ok. 60min w temp. 190stopni - do suchego patyczka


Smacznego

Rozkład B/T/W: 122,6/ 137/ 68 kcal: 1995,6












Zmieniony przez - lubiekaszke w dniu 2014-12-31 14:03:03
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 4191 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 44168
QUESADILLA

Witam, oto moja wizja quesadilla, czyli meksykańskiej przekąski. Są to praktycznie dwie tortille pomiędzy którymi jest farsz z mięsa. Jedziemy.

Składniki:

Ciasto:
mix mąki żytniej razowej, pszennej z pełnego ziarna, płatków owsianych - kto co lubi
woda, mleko, drożdże,
łyżeczka oliwy z oliwek do ciasta
PAM do wysmarowania blachy

Farsz:
500g chudego mięsa mielonego wołowego lub mieszanego z wieprzowiną
2 papryki w drobną kostkę
2 przetarte pomidory
koncentrat pomidorowy do bazy sosu
garść czerwonej fasoli
garść kukurydzy z puszki
garść kaparów
ser niskotłuszczowy, ewentualnie mozarella
przyprawy wg uznania, ja dałem mieszankę do burrito
sos sojowy, sos winchestershire, piri-piri, maggi kto co ma :)


Przygotowanie:
Farsz:

Na patelnię minimalna ilość tłuszczu, podsmażamy mięso, po chwili dodajemy sos sojowy, trochę wody, koncentratu pomidorowego i dusimy do miękkości. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki, przetarte pomidory, kukurydzę, fasolę, kapary i przyprawy. Dusimy pod przykryciem po czym redukujemy na małym ogniu żeby nie było za rzadkie. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Ciasto:

Formujemy ciasto jak na pizze, po odczekaniu aż urośnie wałkujemy dość cienkie placuszki. Kładziemy placek na naoliwionej blasze, posypujemy startym serem (głownie boki) nakładamy farsz, znowu ser i znowu farsz, przykrywamy drugim plackiem i gotowe.
Piec w piekarniku w 200 stopniach, aż ciasto zmieni kolor (farsz jest gotowy, więc wymaga tylko podgrzania).

BTW trudno dokładnie oszacować, można przyjąć na jedną porcję:
B: 45g (z mięsa i sera)
T: 15g
W: 40g (placuszki są cienkie)






...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 102 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 939
Gulasz wołowy

Składniki:
- około 1kg wołowiny
- 2-3 papryki
- 2 średnie cebule
- kilka dużych ogórków konserwowych
- przyprawy ( sól, pieprz, papryka ostra, przyprawa fix do gulaszu)

Przygotowanie:
1. Wołowinę pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z rozgrzanym olejem (3-4 łyżki stołowe). Następnie dolać około 1.5 szklanki gorącej wody i dusić pod przykryciem aż mięso stanie się miękkie ( około 1.5-2h).
2. Gdy już mięso będzie miękkie dodać przyprawy i dusić kilka minut.
3. Następnie wszystkie pozostałe składniki pokroić w kostkę, dodać do mięsa i dusić kilka minut.
4. Na koniec sos zagęścić łyżką mąki pszennej wymieszanej z zimną wodą.

Podawać z czym kto lubi, wg mnie najlepiej smakuje z makaronem.

Makro dla samego gulaszu:
B 270 W 53 T 196

Smacznego!












Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Tęcza w terenie, forma jak marzenie

Następny temat

Ciastek marchwiowy... BIAŁKOWY

WHEY premium