no to mój pierwszy raz:D zaczniemy od deseru:) chciałbym Państwu przedstawić:
Czekoladowo buraczany fondat ^^
Potrzebujemy:
1. buraki - 100 g
2. czekolada (im więcej kakao tym lepiej) - 100 g
3. masło - 100 g
4. stevia w proszku - 5 g
5. 2 jajka + 2 zółtka
6. mąka z płatków górskich - 100 g
7. kakao do kokielek
Przygotowanie.
zaczynamy od przygotowanie kokielek. Roztapiamy troszkę masła, pokrywamy nim ścianki kokielek, obsypujemy je kakao i wsadzamy do lodówki.
Buraki możemy ugotować wcześniej( ja gotowałem 1 godzinę). Następnie ścieramy je na puree.
Jajka wraz z żółtkami, stevią oraz mąką miksujemy na jednolitą masę.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z czekoladą. Dodajemy starte buraki i czekamy aż przestygnie. Następnie delikatnie łączymy obie masy.
Przelewamy do kokielek i wstawiamy na minimum 20 minut do lodówki( może stać całą noc). po tym czasie wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy na 180 stopni( grzanie góra i dół). Gdy temperatura osiągnie założone 180 odliczamy czas( 10-15 minut) i wyszło 12:D
Po przecięciu powinna się wylać ciepła masa:)
Można podać z lodami;p
Z danych proporcji wyszły mi trzy sztuki
~B47 W132 T149