Jak magisterkę piszesz to na uczelni powinieneś mieć bibliotekę z dostępem do odpowiednich pozycji
Żywienie człowieka – wybór literatury
Abraham S., Llevelyn-Jones D., Bulimia i anoreksja. Zaburzenia odżywiania, Wydaw. „Prószyński i S-ka”, Warszawa 2001
Bawa H., Dietoterapia, cz. 1, Wydaw. SGGW, Warszawa 2009
Bąk-Sosnowska M., Otyłość. Poradnik dla młodzieży, Wydaw. „Projekt-Kom”, Sosnowiec 2007
Biernat J., Żywienie a uroda, Wydaw. "Astrum", Wrocław 2006
Bockenheim, K., Przy polskim stole, Wydaw. Dolnośląskie, Wrocław 2003
Borgman M., Układ krążenia a żywienie, Wydaw. „Astrum”, Wrocław 2002
Bujko J. (red.), Podstawy dietetyki, Wydaw. SGGW, Warszawa 2006
Burda P. [et al.], Witaminy i mikroelementy. Dzienne zapotrzebowanie. Ograniczenia w stosowaniu, Wydaw. Prószyński i S-ka, Warszawa 1997
Cardwell G., Gold Medal Nutrition, Wydaw. Human Kinetics, Champaign 2012
Carper J., Żywienie twój cudowny lek. Czyli co jeść a czego nie jeść w ponad 100 schorzeniach i jak próbować im zapobiegać stosując odpowiednią dietę. Wydaw. Hannah Publishing LTD, London 1995
Celejowa I., Żywienie w treningu i walce sportowej, Wydaw. COS, Warszawa 2001
Celejowa I., Żywienie w sporcie, Wydaw. PZWL, Warszawa 2008
Charzewska J., Co jeść by być sprawnym i zdrowym, Wydaw. Instytut Żywnośći i Żywienia, Warszawa
Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wyd. 3 uzup. (dodr.), Wydaw. PZWL, Warszawa 2012
Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wyd. 3 uzup., Wydaw. PZWL, Warszawa 2007
Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wyd. 2, Wydaw. PZWL, Warszawa 2004
Cichoń R., Wądołowska L., Podstawy żywienia człowieka. Przewodnik do ćwiczeń, Wydaw. UWM, Olsztyn 2000
Cichosz G., Czeczot H., Żywieniowy fenomen mleka, Wydaw. Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Warszawa 2013
Clark N., Sports Nutrition Guidebook, Wydaw. Human Kinetics, United Kingdom 2008
Cordain L., Friel J., PaleoDieta dla sportowców, Wydaw. Buk Rower, Zielonka 2008
Czaplicki Z., Górska A., Podhajna E. (red.), Aktywność fizyczna a otyłość. Profilaktyka, psychika, estetyka, Wydaw. Pracownia Edukacji i Instytut Studiów Edukacyjnych, Olsztyn 2008
Czerwińska D. [et al.], Podstawy żywienia człowieka. Podręcznik szkolny do nauki zawodów technik żywienia i gospodarstwa domowego, technik organizacji i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa, kelner, kucharz, Wydaw. „Format-AB”, Warszawa 2001
Daiber C., Tabele kalorii. Mały poradnik zdrowego odżywiania, Wydaw. „Klub dla Ciebie”, Warszawa 2002
Dalecka M., Wszystko o odchudzaniu nastolatek, Wydaw. „Astrum”, Wrocław 2001
Dominik P., Zapobieganie zatruciom pokarmowym i zakażeniom żywności w turystyce i gastronomii, Wydaw. AlmaMer, Warszawa 2007
Dominik P., Zasady i organizacja żywienia w turystyce, Wydaw. AlmaMer, Warszawa 2011
Eksterowicz J., Zarys żywienia sportowców, Wydaw. Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego, Bydgoszcz 2007
Gawęcki J. (red.), Żywienie człowieka, Wydaw. PWN, Warszawa 2004
Gertig H., Przysławski J., Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu, Wydaw. Lekarskie PZWL, Warszawa 2006
Gertig H., Duda G., Żywność a zdrowie i prawo, Wydaw. Lekarskie PZWL, Warszawa 2004
Głębocka A., Niezadowolenie z wyglądu a rozpaczliwa kontrola wagi, Wydaw. „Impuls”, Kraków 2009
Granecka B., Zasady zbiorowego żywienia z elementami technologii gastronomicznej i obsługi konsumenta, Wydaw. WSE, Warszawa 1998
Grober U., Mikroskładniki odżywcze. Tuning metaboliczny, profilaktyka, leczenie, Wydaw. MedPharm, Wrocław 2010
Grzesińska W., Gajewska D., Żywienie w turystyce, Wydaw. WSiP, Warszawa 1999
Gumowska I., Czy wiesz, co jesz?, Wydaw. „Świat Książki”, Warszawa 1996
Hasik J., Hryniewiecki L., Grzymisławski M., Dietetyka, Wyd. 3., Wydaw. Lekarskie PZWL, Warszawa 1999
Ilies A., Odtruwanie i oczyszczanie organizmu, Wydaw. „Amber”, Warszawa 2002
Jablow M., Na bakier z jedzeniem. Anoreksja, bulimia, otyłość. Poradnik dla rodziców, Wydaw. GWP, Gdańsk 1993
Jackiewicz B., Żywienie dzieci w przedszkolu. Poradnik realizacji racjonalnego żywienia dzieci w wieku 4-6 lat z przykładami jadłospisów i ocena sposobu żywienia, Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr, Gdańsk 2007
Jakimowicz-Klein B., Dieta alergików, Wydaw. Astrum, Wrocław 2005
Jakimowicz-Klein B., Dieta witalna, Wydaw. Astrum, Wrocław 2004
Jakimowicz-Klein B., Kuchnia diabetyków, Wydaw. Astrum, Wrocław 2005
Januszewicz P., Socha P., Mazur A. (red.), Żywienie w zdrowiu publicznym, Uniwersytet Rzeszowski, Rzeszów 2009
Jarosz M. (red.), Praktyczny podręcznik dietetyki, Wydaw. Ministerstwo Zdrowia, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2010
Jarosz M. [et al.], Suplementy diety a zdrowie. Porady lekarzy i dietetyków, Wydaw. Lekarskie PZWL, Warszawa 2008
Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B. (red.), Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, Wydaw. Lekarskie PZWL, Warszawa 2008
Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), Interakcje leków z żywnością i alkoholem, Wydaw. Medyczne Borgis, Warszawa 2004
Jarosz M., Nowotwory złośliwe. Porady lekarzy i dietetyków, Wydaw. Lekarskie PZWL, Warszawa 2008
Jarosz M., Kłosiewicz-Latoszek L., Otyłość. Zapobieganie i leczenie, Wydaw. PZWL, Warszawa 2006
Jeżewska-Zychowicz M., Zmiana zachowań żywieniowych a profilaktyka zdrowotna, Wydaw. SGGW, Warszawa 2011
Józefik B. (red.), Anoreksja i bulimia psychiczna. Rozumienie i leczenie zaburzeń odżywiania się, Wydaw. Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 1999
Kasprzak Z., Zmiany stężenia wybranych hormonów u młodzieży z otyłością prostą pod wpływem diety i wysiłku fizycznego, Wydaw. AWF, Poznań 2004
Keller J. S., Podstawy fizjologii żywienia człowieka, Wydaw. SGGW, Warszawa 2000
King I., Schuler L.,
Nowoczesny trening siłowy. Jak zbudować szczupłą i muskularną sylwetkę, Wydaw. Galaktyka, Łódź 2009
Kolbe H., Moje dziecko ma nadwagę. Przyczyny i następstwa, zmiany sposobu odżywiania, prawidłowe spędzanie czasu wolnego, Wydaw. „Aba”, Warszawa 2007
Kolbe H., Weyhreter H., Moje dziecko ma nadwagę. Przyczyny i następstwa zmiany sposobu odżywiania, prawidłowe spędzanie czasu wolnego, Oficyna Wydawnicza „Aba”, Warszawa 2009
Kolloch B., Zoller E., Dziennik bulimiczki, Wydaw. Zakład narodowy im. Ossolińskich, Wrocław 2006
Kołłajtis-Dołowy A., Gulińska E., Problematyka konsumencka w nauczaniu racjonalnego żywienia. Zbiór konspektów dla nauczycieli, Polskie Tow., Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1999
Kowalczuk M., Pedagogiczna diagnoza i profilaktyka zaburzeń odżywiania się młodzieży szkolnej, Wydaw. „Impuls”, Kraków 2008
Kruszewski M., Efektywność metod rozwijania siły mięśniowej i suplementacji żywieniowej w aspekcie zmian potencjału ruchowego i składu ciała ćwiczących, Wydaw. AWF, Warszawa 2009
Kuchcińska M. (red.), Zdrowie człowieka i jego edukacja gerontologiczna, Wydaw. Akademii Bydgoskiej, 2004
Kunachowicz H. (red.), Dieta bezglutenowa. Co wybrać? , Wydaw. Lekarskie PZWL, Warszawa 2001
Kunachowicz H. [et al.], Liczymy kalorie, Wydaw. Lekarskie PZWL, Warszawa 2002
Kunachowicz H. [et al.], Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Wydaw. Lekarskie PZWL, Warszawa 2005
Kunachowicz H. [et al.], Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Wydaw. Lekarskie PZWL, Warszawa 2012
Lemańska U., Grupa krwi a odżywianie, Wydaw. Studio Astropsychologii, Białystok 2005
Lewicki P. (red.), Leksykon nauki o żywności i żywieniu człowieka oraz polsko-angielski słownik terminów, Wydaw. SGGW, Warszawa
Łopata J. (red.), Żywność ekologiczna zamiast genetycznie modyfikowanej, Wydaw. ECEAT-Poland, Stryszów 2001
Łoś-Kuczera M., Skład i wartość odżywcza produktów spożywczych, Wydaw. PZWL, Warszawa 1991
Martin S. M., Zdrowe picie źródłem zdrowia, Wydaw. „Amber”, Warszawa 2001
Mccabe R., McFarlane T.L., Olmsted M.P., Jak pokonać bulimię. Trening, Wydaw. Helion, Gliwice 2009
Mindell E., Biblia witamin XXI wieku, Wydaw. „Prószyński i S-ka”, Warszawa 2000
Mindell E., Biblia witamin, Wydaw. „Wiedza i życie”, Warszawa 1993
Montignac M., Metoda Montignac dla dzieci : zapobieganie i leczenie otyłości dziecięcej, Wydaw. Artvitae, Warszawa 2010
Mroczkowska D., Ziółkowska B., Bulimia od A do Z. Kompendium wiedzy dla rodziców, nauczycieli i wychowawców, Wydaw. Difin, Warszawa 2011
Mroczkowska D., Ziółkowska B., Cwojdzińska A., Zaburzenia odżywiania. Poradnik dla rodziców i bliskich, Wydaw. „Scholar”, Warszawa 2007
Muller S.D., Tabele kalorii, Wydaw. RM, Warszawa 2008
Muller S.D., Tabele witamin, Wydaw. RM, Warszawa 2006
Narojek L., Ciągłość i zmiana w postępowaniu dietetycznym w wybranych schorzeniach, Wydaw. SGGW, Warszawa 2012
Obiedziński M. (red.), Wybrane zagadnienia z analizy żywności, Wydaw. SGGW, Warszawa 2009
Oblacińska A., Tabak I. (red.), Jak pomóc otyłemu nastolatkowi? Rola pielęgniarki szkolnej i nauczyciela wychowania fizycznego we wspieraniu młodzieży z nadwagą i otyłością, Wydaw. Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2006
Popławska H., Rozwój biologiczny dziewcząt i chłopców ze środowiska wiejskiego z terenów południowego Podlasia w świetle wskaźników tłuszczenia, Wydaw. AWF, Warszawa 2006
Poradnik żywieniowy człowieka w XXI wieku. Kompendium wiedzy na temat Żywienie racjonalne człowieka na planecie Ziemia, Wydaw. PWN, Kraków 2008
Portman R., Problemy z nadwagą u dzieci. Istota zagadnienia, Wydaw. Jedność, Kielce 2007
Pupek-Musialik D. (red.), Otyłość i zespół metaboliczny. Od teorii do praktyki, Wydaw. Via Medica, Gdańsk 2007
Raczyński G., Sport i żywienie, Wydaw. Centralny Ośrodek Sportu resortowe Centrum Metodyczno-Szkoleniowe Kultury Fizycznej i Sportu, Warszawa 1996
Radoszewska J., Ucieleśnienie. Psychiczne uwarunkowania otyłości u dzieci i osób w wieku dorastania, Wydaw. Scholar, Warszawa 2011
Rogulska A., Postępowanie dietetyczne w niedożywieniu, Wydaw. Lekarskie PZWL, Warszawa 2010
Rosołowska-Huszcz D., Żywienie a regulacja hormonalna. Wybrane zagadnienia, Wydaw. SGGW, Warszawa 2005
Roszkowski W. (red.), Podstawy nauki o żywieniu człowieka. Przewodnik do ćwiczeń, Wydaw. SGGW, Warszawa 2005
Rychlik E. [et al.], Żywienie osób w wieku starszym. Porady lekarzy i dietetyków, Wydaw. Lekarskie PZWL, Warszawa 2008
Sattar N., Lean M. (red.), ABC otyłości, Wydaw. Lekarskie PZWL, Warszawa 2009
Sobczyk W., Substancje obce w żywności. Żywność bezpieczna, Wydaw. Naukowe AP, Kraków 2000
Sobotka L. (red.), Podstawy żywienia klinicznego, Wydaw. Lekarskie PZWL, Warszawa 2007
Somer E., Encyklopedia witamin i składników mineralnych, Wydaw. AMBER, Warszawa 1995
Summ U., Dieta rozdzielna. Zasady układania posiłków, abc planowania diety, co z czym i dlaczego, Wydaw. „Klub dla Ciebie”, Warszawa 2003
Szczepankowska E., Sokołowski M. (red.), Aktywność fizyczna i odżywianie się jako uwarunkowania promocji zdrowia, Wydaw. Wielkopolskiej Wyższej Szkoły Turystyki i Zarządzania, Poznań 2008
Szostak-Węgierek D., Cichocka A., Żywienie kobiet w ciąży. Porady lekarzy i dietetyków, Wydaw. Lekarskie PZWL, Warszawa 2005
Szponar L., Wolnicka K., Rychlik E., Album fotografii produktów i potraw, Wydaw. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2000
Szustakowska-Chojnacka M., Nasze zdrowie a składniki odżywcze, Wydaw. MADO, Toruń 2005
Szydłowska M., Kuchnia wegetriańska, Wydaw. „Mada”, Warszawa 2000
Świderski F. (red.), Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, Wydaw. Naukowo-Techniczne, Warszawa 2003
Tatoń J., Czech A., Bernas M., Otyłość. Zespół metaboliczny, Wydaw. PZWL, Warszawa 2007
Tauber R., Nieenergetyczne składniki pokarmowe, Wydaw. Wyższa Szkoła Gastronomii i Hotelarstwa, Poznań 2001
Tauber R., Hasik J., Skrzypczak K., Żywienie w turystyce i sporcie. Podręcznik dla studentów, Wydaw. Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii, Poznań
Toumian P. (red.), Otyłość u dzieci, Wydaw. Lekarskie PZWL, Warszawa 2008
Turlejska H. [et al.], Zasady racjonalnego żywienia. Zalecane racje pokarmowe dla wybranych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego, Wydaw. Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr, Gdańsk 2006
Wiatrowska A., Jakość życia w zaburzeniach odżywiania, Wydaw. Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, Lublin 2009
Włodarek D., Dietetyka, Wydaw. Format-AB, Warszawa 2005
Wycisk J., Ziółkowska B., Młodzież przeciwko sobie. Zaburzenia odżywiania i samouszkodzenia – jak pomóc nastolatkom w szkole, Wydaw. Difin, Warszawa 2010
Zaborowska K., Kowalski I., Nadwaga i otyłość u dzieci. Podstawowe wiadomości z praktycznymi wskazówkami zapobiegawczo - leczniczymi dla rodziców, Wydaw. Woj. Szpital Rehabilitacyjny dla Dzieci, Ameryka k. Olsztynka 2005
Zahorska-Markiewicz B., Otyłość. Poradnik dla lekarzy, Wydaw. „Archi-Plus”, Kraków 2002
Zarzeczny R., Wpływ diety niskosodowej o zróżnicowanej zawartości węglowodanów na zdolność wysiłkową i reakcje fizjologiczne, Wydaw. Lekarskie PZWL, Warszawa 2001
Ziemlański Ś. (red.), Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. Wydaw. Lekarskie PZWL, Warszawa 2001
Ziemlański Ś., Zarys fizjologii żywienia człowieka. Ze szczególnym uwzględnieniem sportowców, Wydaw. AWF, Warszawa 1987
Zin M. (red.), Ocena żywności i żywienia, Wydaw. Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów 2009
Ziółkowska B., Anoreksja od A do Z. Poradnik dla nauczycieli i wychowawców, Wydaw. „Scholar”, Warszawa 2005
Zubrzycka E., Schudnąć bez diety, Wydaw. GWP, Gdańsk 2005