SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ryż na mleku z jabłkami, cynamonem i miodem!

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 5514

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 418 Wiek 110 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 2760
Witam, tym razem ode mnie "deser" Ryż z jabłkami, cynamonem i miodem! :)

Myślałem co dzisiaj zrobić sobie na czwarty posiłek, może to być też podwieczorek no i oczywiście deser. Nie chciało mi się robić nic nudnego, ale też nie chciałem tracić dużo czasu... zawsze myślałem że ryż z jabłkami jest średni w smaku ale gdy dodałem to tego cynamon i miód, okazało się naprawdę pyszne !

Składniki:
Ryż długoziarnisty( może być inny): 200g
mleko 3,2%: 1.5 szklanki
woda: 1.5 szklanki
jabłka: 200g
cynamon: 1 łyżeczka
miód: pół łyżki 20g


przygotowanie:

Nalać do garnka 1.5 szklanki mleka i 1.5 szklanki wody, zagotować tylko cały czas spoglądać aby nam nie wykipiało .
Następnie wrzucamy ryż i gotujemy na małym ogniu, w tym czasie ścieramy jabłko na tarce na dużych oczkach.. :P
Gdy ryż już się ugotuje odsączyć go wylać mleko ( lub można coś z nim zrobić jeśli ktoś ma jakiś pomysł ).
Odsączony ryż wsypujemy do garnka, następnie wsypujemy jabłka, 1 łyżeczkę cynamonu i pół łyżki miodu i wszytko razem smażymy na wolnym ogniu tak a by nie przypalić. I to by było na tyle, można oczywiście na koniec dodać jakieś rodzynki, migdały etc.
Polecam spróbować, smak jak na taki szybki,zdrowy, prosty w przygotowaniu i niezawierający dużej ilości składników posiłek/deser, naprawdę godny spróbowania

Makro dla całości:
węglowodany: 194g
białko: 14g
tłuszcz: 2g
kcl: 849







1

SIŁA PSYCHIKI DAJE WYNIKI !!!

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94306 Napisanych postów 364230 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1668495
sympatycznie,sog i pochwała juz nie wchodzi

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Ale z workiem gotujesz ten ryż na mleku ?

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 418 Wiek 110 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 2760
Tak :D

SIŁA PSYCHIKI DAJE WYNIKI !!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 418 Wiek 110 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 2760
bo się przykleja inaczej za bardzo :P

SIŁA PSYCHIKI DAJE WYNIKI !!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 2619 Wiek 31 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 36108
Można też zrobić większą porcję i zapiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Na zimno smakuje równie dobrze. Nawet miałem taki przepis tu wrzucić, ale widzę, że nie ma już potrzeby

A ryż można też ugotować sypki (najlepiej paraboliczny) w roztworze mleka i wody 50:50, tylko trzeba go po prostu mieszać, zwłaszcza na samym początku, aby nie przywarł i potem co 2-3 min profilaktycznie

Zmieniony przez - Fryto w dniu 2014-12-16 13:20:38

Hard work & dedication

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 418 Wiek 110 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 2760
chciałem też wrzucić zapiekany, ale zależało mi żeby było jak najszybsze w przygotowaniu :P

SIŁA PSYCHIKI DAJE WYNIKI !!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Malinowa
Ale z workiem gotujesz ten ryż na mleku ?





Ale za wspomnienia tego smaku z młodości sogacza masz
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Żarkoje w buraku

Następny temat

Placek " ZBÓJA"

WHEY premium