Strogonow w wersji light
Potrzebujemy
1. pieczarki - 500 g
2. pierś z kurczaka - 250 g
3. cebula - 300 g
4. papryka różno kolorowa- 500 g
5. schab wieprzowy - 500 g
6. udziec z indyka - 300 g
7. ostra papryka w proszku - dużo
8. ogórki kiszone - 20 g
9. musztarda rosyjska - 10 g
10. Liść laurowy i ziele angielskie
Zupa ma być ostra i paprykowa
Przygotowanie.
Mięso kroimy na paski wzdłuż włókien. Przysmażamy na patelni bez tłuszczu. Doprawiamy papryką i dalej przysmażamy. Przesypujemy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy wszystkie warzywa. Wrzucamy do garczka. Zalewamy wodą 1 cm nad składniki. Gotujemy na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa. Wtedy dodajemy ogórka oraz musztardę. Możemy dodać koncentrat pomidorowy.
Zupa bardzo rozgrzewająca.
~B243 W38 T37
Ja podaję razem z razowymi kluseczkami kładzionymi jak na zdjęciu.
Smacznego!
PS. na końcu wersja z dołu garczka i z jego góry