SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Stejki z udźca wołowego (minutowe) [STEK WOŁOWY]

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 6293

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1001 Wiek 33 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 11914
Składniki:
- 250g wołowiny (2 steki)
- 500g ziemniaków
- pieprz, sól, koperek
- tymianek lub zioła prowansalskie
- 1 ząbek czosnku
- oliwa
- borówka i musztarda (po 50g)

Jak przygotować możecie zobaczyć tutaj:





Wartości:
B: 62 g
W: 109 g
T: 36 g
Kcal: 1010



Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94374 Napisanych postów 364299 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1668713
jasno i przejrzyście łap pochwałę
1

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 9913 Napisanych postów 5608 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18317
ładnie podane.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1001 Wiek 33 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 11914
starałem się :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 2255 Wiek 34 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 15677
Akurat tego steka nie jadłem, ale wcześniej w biedronce były jednominutowe z trochę innego mięsa. Z tamtym robiłem dwa podejścia i zawsze wychodziła podeszwa - 1min z każdej strony to zdecydowanie za długo. Niestety, kwestia mięsa - zwyczajnie słabej jakości.
Tutaj po długości smażenia wnioskuję, że stało się to samo.

Polecam natomiast steki z rostbefu albo z antrykotu. Te steki mają odpowiednią grubość 3+cm i możemy je przyrządzić na każdy sposób [bleu/rare/medium/well done]. Wystarczy obsmażyć na patelni z każdej strony aby zamknęły się pory, a następnie wrzucić do piecyka na 200°C na parę minut [w zależności jakie mięso chcemy zjeść]. Wyciągamy z piecyka i dajemy mięsku odpocząć. Około 2-3minuty, tak żeby soki weszły w mięso, a nie wypłynęły na talerz od razu po przekrojeniu nożem. To w sokach jest smak!

Polecam również zamienić tymianek na rozmaryn. Znacznie więcej aromatu i mięso jest ciekawsze ;)

Zmieniony przez - Munga w dniu 2015-01-01 21:59:29
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1001 Wiek 33 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 11914
ale ja jednak wole mocno wysmarzone niż krwiste mięso - takiego nie potrafię zjeść i mi nie smakuje.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 2255 Wiek 34 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 15677
A jadłeś kiedyś innego ;)? Powinieneś spróbować. A to, że jest różowe w środku, wcale nie oznacza, że jest krwiste. Tylko medium done. Dla wielu stek well done to po prostu zwyczajne zmarnowanie mięsa ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1001 Wiek 33 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 11914
tak, jadłem inne i wolę bardziej wysmażone, ale akurat ja nie szaleję za stekami, z wołowiny to już wolę np. placek z gulaszem lub burgery (nie te z maca :D)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Chlebek "życie"

Następny temat

Roladki z indyka ;)

WHEY premium