SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Aminokwasy proste

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1623

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2447 Napisanych postów 24176 Wiek 42 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 402472
zielony90
Żeby odpowiedzieć na to pytanie musisz sobie uświadomić czym właściwie są aminokwasy, w uproszczeniu można przedstawić je obrazowo jako ogniwa łańcuchów peptydowych. Długie łańcuchy peptydowe są białkami jako kryterium uznania polipeptydu za białko przyjęto długość łańcucha powyżej 100 aminokwasów. Oczywiście białko ma swoje struktury itd ale nie będziemy się zagłębiać

A zatem aminokwasy w suplementach których zakup rozważasz pochodzą z hydrolizy wiązań peptydowych łańcucha, czyli upraszczając jest to już pocięte "przetrawione" białko w kapsułkach, lub są syntetyzowane na drodze chemicznej...

Zapotrzebowanie przeciętnego człowieka wynosi ok 1g białka na kilogram masy ciała dla osób szczególnie aktywnych fizycznie, zorientowanych na budowę masy mięśniowej spożycie białka powinno być na poziomie ok 2 - 2,2g na kg masy ciała tak należy tu pamiętać o założeniu maksymalnego spożycia na porcję/posiłek nie przekraczającą 40g tzn że osoba która waży 90kg która chce dostarczyć 180g białka z pożywieniem powinna to rozłożyć na minimum 5 posiłków. Tu pojawia się teoretyczna zasadność wzbogacania diety w wolne aminokwasy, najlepiej egzogenne czyli takie których nasz organizm nie jest wstanie sam syntetyzować. Najlepiej stosować około treningowo.

Jaka zatem dawka na kg masy ciała... to już kwestia zdrowego rozsądku, załóżmy że wolne aminokwasy przyjmowane w postaci suplementu będą stanowiły powiedzmy 2,5% naszej dziennej dostarczanej puli wszystkich aminokwasów czyli jakieś 0,5g na 10 kg masy ciała czyli osoba ważąca 80kg powinna przyjąć 4g. Można oczywiście przyjąć inne założenie np 5 czy 10% wszystkich aminokwasów ma pochodzić z suplementu tylko czy warto? Myślę że dawka na poziomie ok 0,5 - 1g na kg masy ciała jest takim zdrowym kompromisem.

Mam nadzieje że moja odpowiedź chociaż trochę Ci pomogła, jeżeli w ogóle ją przeczytałeś bo się rozpisałem

ps. tak przy okazji powiem że patrząc na budowę strukturalną aminokwasów nie fortunie jest nazywać je "prostymi"


pomijajac juz temat, skad wzieło Ci sie to co zaznaczyłem? skoro juz od dawna wiadomo ze zadnej normy okreslajacej ilosc bialka na posiłek nie ma
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 905 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 9391
Czytałem oczywiście artykuł na "Po Treningu" który rzekomo obala mit ilości białka na posiłek przytaczając argument w stylu że zawodowy kulturysta na pewno spożywa więcej...

Skąd to wziąłem? M.in. ze zdrowego rozsądku posiłek nie może być ciężki i przeładowany jeżeli chcemy uniknąć uczucia ciężkości i problemów z trawieniem, oczywiście każdy organizm ma indywidualne możliwości względem trawienia, można je jednak uśrednić dzięki czemu już dawno określono optymalne wielkości posiłków... można wrzucić w siebie na raz dwa wiadra jedzenia nikt nie mówi że nie tylko czy jest to racjonalne odżywianie?

Dla przykładu pół kilo (500g) jajecznicy na maśle dostarcza 1100 kcal 65 g białka 8 g węglowodanów 90 g tłuszczu owszem strawimy i wykorzystamy tym bardziej że pepsyna syntetyzowana w ilościach około 1 g dziennie, co pozwala na rozszczepienie około 600 kg albuminy jaja... rozumiesz nie chodzi mi nawet o zdolności organizmu które też są ograniczone... ale jajecznica z 10 jajek to posiłek dobry dla M. Pudzianowskiego a nie dla przeciętnego człowieka. Wszystko zależy też od tego jak nakręcony jest nasz metabolizm.

Poza zdrowym rozsądkiem jest jeszcze literatura, można się czepiać o datę wydania ale książki takie jak ta wychowały rzesze dietetyków, technologów żywności i większość dobrych podręczników akademickich jest z tego okresu lub starsza...

Zdolność trawienia białek przez dorosłego, zdrowego człowieka, jest bardzo duża i przewyższa dobowe spożycie tych składników. Może on bowiem strawić do 350 g białek/24 h. Należy jednak zwrócić uwagę, ze oprócz egzotycznych białek pokarmowych w przewodzie pokarmowym hydrolizie trawiennej ulega 70-75 g białek endogennych, w których skład wchodzą enzymy trawienne i białka pochodzące ze złuszczonych nabłonków i śluzu.
J. Hasik - Dietetyka. PZWL. Warszawa

pomijając nawet białka ustrojowe które podlegają trawieniu 350g na dobę daje niecałe 15g białka na godzinę warto wziąć to pod uwagę układając jadłospis, nie sztuka napchać się na sztywno jak dzik i ledwo siedzieć

Mam nadzieję że moje uzasadnienie satysfakcjonuje kolegę i wcale nie mówie że więcej niż 40g na raz nie strawimy i wszystko co powyżej pójdzie w kibel chodzi po prostu o zdrowy rozsądek

wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, ważna jest dawka

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Urazy stawów barkowych w sportach siłowych.

Następny temat

Jak dawkować?

WHEY premium