SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Gulasz wołowy z batatami

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1581

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Gulasz wołowy z batatami.

Składniki na 4 porcje:
500 g wołowiny(rostbef, udziec, ligawa, antrykot)
1 duży batat
2 średnie cebule
1 mała papryczka chilli
połowa małego seler
1 duża marchew
1 duża pietruszka
2-3 ząbki czosnku
gałązka świeżego rozmarynu
mieszanka suszonych ziół dalmatyńskich
250 ml czerwonego wytrawnego wina
1 litr bulionu wołowego
100 ml czerwonego octu winnego
puszka pomidorów w puszce
sól morska
świeży mielony pieprz
szczypta kminku
kilka ziaren ziela angielskiego
3-4 listki laurowe
olej rzepakowy
2-3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:

Mięso: wołowinę kroimy w dużą kostkę 2x2, przekładamy do naczynia dodajemy suszone zioła, oliwę oraz czarny pieprz. Marynujemy przez 30-60 minut w temperaturze pokojowej.
Warzywa: wszystkie warzywa kroimy w taką samą kostkę jak mięso, chili i czosnek drobno siekamy.
Do dużego nagrzanego garnka wlewamy 2-3 łyżki oleju, dodajemy mięso porcjami, żeby się równomiernie smażyło, jak wrzucimy wszystko naraz to zacznie to temperatura oleju spadnie i od razu zacznie się dusić. Smażymy mięso przez ok 5-7 minut.
Całą resztę warzyw przesmażamy w osobnym garnku, przerzucamy do mięsa, zalewamy winem ,octem, bulionem oraz pomidorami w puszce, dodajemy gałązkę rozmarynu, ziele angielski oraz listki laurowe. Wstępnie solimy. Dusimy całość przez około 2 godziny. 30 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy bataty. W razie zbyt małej ilości płynu w naczyniu dolewamy wody lub bulionu tak aby bataty miały się w czym ugotować. Danie będzie gotowe jak bataty zmiękną :). Doprawiamy do smaku. Gotowe.
Wartości odżywcze:

Białko: 34 g
Węglowodany: 88 g
Tłuszcze: 21 g
Kcal: 724

Bardzo sycące danie, idealne na posiłek po treningowy, jak i również rodzinny obiad, batat jako ciekawa alternatywa dla naszych polskich ziemniaków, bogaty w magnez, potas, fosfor oraz witaminy z grupy B. Pozwoli nam uzupełnić utracone podczas treningu sole mineralne oraz składniki odżywcze. O właściwościach wołowiny już pisałem wcześniej dlatego wiadomo że warto ją jeść. Całość tworzy naprawdę bardzo fajną

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 9873 Napisanych postów 5589 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18259
Fajny pomysł na wołowinke.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 1205 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 18014
sog dobre :D
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Omlet z szynką szwarcwaldzką i mascarpone.

Następny temat

Pikantna pierś z kurczaka w prosciutto

WHEY premium