SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pikantne curry z kurczaka w Mojej wersji

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2093

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Składniki na 4 porcje:
400-500 g piersi z kurczaka
puszka mleka kokosowego
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
pół średniej czerwonej papryki i pół zielonej
1 średnia papryczka chili
1 średni bakłażan
1 średnia marchewka
2 cm kawałek świeżego imbiru
2-3 łyżki pasty curry
łyżeczka nasion kminu rzymskiego
łyżeczka ziaren kolendry
łyżeczka curry w proszku
szczypta pieprzu cayenne
łyżeczka papryki słodkiej w proszku
sól(opcjonalnie)
świeża kolendra
sok z limonki
olej kokosowy

Przygotowanie:


Mięso: Pierś myjemy i osuszamy, ziarna kolendry oraz kminu rzymskiego ucieramy w moździerzu na proszek. Mięso marynujemy w 1 łyżce oleju kokosowego oraz wszystkich przyprawach (kmin,kolendra,papryka słodka, cayenne), dodajemy łyżeczkę soku z limonki, następnie, zmiażdżony ząbek czosnku, mały posiekany kawałek chili oraz stary kawałek imbiru.
Warzywa(papryka,bakłażan,marchew,cebula) kroimy w dużą kostkę 2x2 cm, resztę czosnku, imbiru i chili siekamy drobno.
W dużym garnku lub woku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju kokosowego, wrzucamy podaną ilość pasty curry, przesmażamy 2-3 min, po czym dodajemy mięso i smażymy ok 4-5 min. Dorzucamy wszystkie warzywa pozwalamy im się chwile podsmażyć, po czym dodajemy puszkę mleka kokosowego. Dusimy jeszcze razem ok 10-15 minut. Doprawiamy na końcu solą w razie potrzeby. Po zakończeniu gotowania dodajemy posiekaną świeżą kolendrę.

Wartość odżywcza w 1 porcji:

Białko: 23 g
Węglowodany: 8 g
Tłuszcze: 16 g
Kcal: 270

Danie można podawać z różnym i dodatkami, ryżem(brązowy, jaśminowym), kasza lub nawet z domowym pełnoziarnistym pieczywem.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 9910 Napisanych postów 5604 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18301
Zagęszczałeś czymś ten sos? Smacznie wygląda.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
nie sosu nie zagęszczałem :) mleko kokosowe go odrobinę samo zagęści :) trzeba trochę pogotować żeby zgęstniało:)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94288 Napisanych postów 364197 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1668371
wszystko co w curry uwielbiam

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Owsianka herbaciana z truskawkami

Następny temat

Stek z ligawy w sosie pieprzowym, rozmarynowo-tymiankowe pieczone ziemniaki i warzywn

WHEY premium