SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Grillowany dorsz z duszonymi warzywami

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1170

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Grillowany dorsz z duszonymi warzywami

Składniki na jedną porcję:

1 ok. 150 g filet z dorsza
pół małej cukini
pół małej marchewki
1 mała cebula
ząbek czosnku
gałązka świeżego rozmarynu
1 cytryna
kilka migdałów
suszony tymianek
oliwa z oliwek
sól oraz pieprz




Przygotowanie:

Ryba: filet z dorsz myjemy i osuszamy,siekamy świeży rozmaryn, oprószamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz rozmarynem, skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, marynujemy przez kilka chwil. Rozgrzewamy patelnię gilową lub grilla. Smażymy z obu stron do zrumienienia(najpierw skórą do dołu).

Warzywa: cukinię oraz marchewkę kroimy w paski, cebulę kroimy w półplasterki, czosnek drobno siekamy, Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy wszystkie warzywa i dusimy chwilę na małym ogniu, mają delikatnie zmięknąć ale jednocześnie pozostać chrupkie. Doprawiamy sola, pieprzem oraz suszonym tymiankiem.
Na suchą patelnie wrzucamy migdały, prażymy przez chwilę i pilnujemy żeby się nie spaliły bo inaczej zgorzknieją.

Rybę podajemy na gorących warzywach, skrapiam oliwą, sokiem z cytryny i na końcu dodaje podprażone migdały. Samo zdrowie.

Jest to wersja dania bardziej dla osób dbających o linie, jednak dodając tutaj solidną porcje węglowodanów, możemy je potraktować jako porządny posiłek po treningowy :).

Wartości odżywcze:

Białko: 30 g
Węglowodany: 10 g
Tłuszcze: 18 g
Kcal: 439


Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Stek z ligawy w sosie pieprzowym, rozmarynowo-tymiankowe pieczone ziemniaki i warzywn

Następny temat

Spaghetti Carbonara po Mojemu

WHEY premium