SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Spaghetti Carbonara po Mojemu

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3483

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Spaghetti Carbonara po Mojemu


Składniki na jedną porcję:
125 g makaronu typu spaghetti, najlepiej pełnoziarnisty
2-3 plastry szynki długo dojrzewającej w moim przypadku szwarcwaldzka
mały kawałek selera(opcjonalnie)
pół małej cebuli
ząbek czosnku
pół małej papryczki jalapeno
oliwa z oliwek
1 jajko
ser typu parmezan
sól, świeżo mielony czarny pieprz
gałązka świeżego rozmarynu




Przygotowanie:


Makaron: spaghetti gotujemy wedle wskazówek na opakowaniu(al dente), najlepiej krócej o 1 min niż zaleca producent makaronu, oczywiście w osolonym wrzątku.

Dodatki: Cebulę, czosnek, papryczkę oraz rozmaryn siekamy drobno, przesmażamy na oliwie z oliwek na małym ogniu, szynkę kroimy w paski grubości ok. 1 cm i dorzucamy do reszty. Smażymy krótką chwile. Powinniśmy zacząć przesmażać dodatki do makaronu jakieś 2 min przed końcem jego gotowania. Jajko roztrzepujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Makaron przerzucamy na patelnie bezpośrednio z garnka w którym się gotował, bez odcedzania, mieszamy go z całą resztą dodatków. Wyłączamy ogień, zdejmujemy patelnie i dajemy jej chwilę ostygnąć. Kiedy patelnia przestygnie do jeszcze ciepłego makaronu dodajemy rozbełtane jajko, mieszamy wszystko razem. Utworzy się nam bardzo delikatny aksamitny sos. Nie wolno dodawać jajka zbyt wcześni ponieważ się usmaży na gorącej patelni, a nie o to nam chodzi. Na końcu danie skrapiam oliwą z oliwek.

Wartości odżywcze:

Białko: 34 g
Węglowodany: 80 g
Tłuszcze: 42 g
Kcal: 615


SMACZNEGO! :)

Możemy to danie potraktować jakoś świetny posiłek przed treningowy, duża dawka węglowodanów zawarta w makaronie, zwłaszcza pełnoziarnistym który osobiście polecam z racji dużo niższego indeksu glikemicznego, pozwoli nam być sytym na dłużej ale przede wszystkim da nam dużo energii do treningu. Natomiast zawarta z ostrej papryczce kapsaicyna wspomaga spalanie tłuszczu, co jest dodatkowym atutem tego dania. Proponuje nie jeść później jak 1,5 h przed treningiem aby nie odczuwać dyskomfortu podczas ćwiczeń.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 9922 Napisanych postów 5608 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18317
Bardzo fajny i smaczny przepis
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94398 Napisanych postów 364337 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1668818
apetycznie się prezentuje

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 2
Wygląda pysznie, chyba spróbuję jutro po treningu
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Grillowany dorsz z duszonymi warzywami

Następny temat

platki owsiane

WHEY premium