Omlet biszkoptowy z karmelizowaną gruszką.
Składniki:
3 jajka
1 gruszka
2 łyżki mąki pszennej
półtora łyżki miodu
łyżeczka masła
100 ml jogurtu naturalnego 3%
100 ml soku z pomarańczy
sok z limonki
skórka ze startej limonki
Przygotowanie:
Masa na omlet: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną piane ze szczyptą soli i soku z limonki. Żółtka również utrzeć, dodać delikatnie do ubitych białek, przesypać podaną ilość mąki, całość wymieszać w jednolitą masę szpatułką.
Gruszkę dokładnie myjemy (nie obieramy) i kroimy na ósemki, Na średnio rozgrzaną patelnie o nie przywierającej powłoce dodać masło z 1 dużą łyżką miodu, jak zacznie się rozpuszczać układamy gruszki. Delikatni zmniejszamy ogień , po około minucie wlewamy masę na omlet. Jak spód omletu się przyrumieni to przewracamy na drugą stronę, najlepiej zsunąć sobie go na talerz i szybkim ruchem przerzucić z powrotem na patelnie. Po minucie dwóch powinien być gotowy.
Sos: Do jogurtu dodajemy kilka kropel oraz startą skórkę z soku z limonki. Na patelni po smażeniu omletu wlewamy sok z pomarańczy oraz pół łyżki miodu i na średnim ogniu redukujemy co najmniej o polowe do dosyć gęstej konsystencji. Utworzy się nam bardzo gęsty zredukowany sos, który przelewamy do jogurtu i dokładnie mieszamy. Gotowe;)
Smacznego :)!
Wartości odżywcze:
Białko: 23 g
Węglowodany: 73 g
Tłuszcze: 28 g
Kcal: 670
Oto następna moja propozycja śniadania, tym razem na słodko. Dość kaloryczna ale i bardzo odżywcza. Ta wersja może posłużyć nawet jako śniadanie dla dwóch osób bo jest dość syta.