Składniki na 4 porcje:
Zupa:
400 g surowej cieciorki
1 duża marchewka
1 duża cebula
100 g boczku
1 mała papryczka chilli
2-3 ząbki czosnku
3 połówki papryk,(czerwona, zielona, żółta)
świeży imbir
2-3 łyżki oleju( u mnie z pestek winogron)
szczypta cynamonu
1 litr bulionu( u mnie drobiowy)
4-5 garści świeżego szpinaku
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka suszonego cząbru
pół łyżeczka kminu rzymskiego
pół łyżeczki suszonego imbiru
pół łyżeczki chili w proszku
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
Kurczak(opcjonalnie):
200 g pierś z kurczaka
2 łyżeczki harrisy
ząbek czosnku
łyżeczka curry
pół łyżeczki świeżego startego imbiru
szczypta suszonego imbiru
sól morska
pieprz
Przygotowanie:
Zupa:
Cieciorkę moczyć przez 12 godzin w zimnej wodzie. Po tym czasie gotować około godziny półtorej do miękkości lub przez około 20 minut w szybkowarze.
Warzywa pokroić w dowolny kształt, u mnie papryka w kostkę 2x2 a marchewka i cebula w półplasterki. Ząbek czosnku, imbir oraz chili drobno posiekać.
Wszystkie przyprawy zmielić w młynku lub utrzeć w moździerzu na proszek.
Do rozgrzanego garnka wlewamy olej i na małym ogniu przesmażamy zmielone przyprawy(około 30-60 sekund) aby nabrały aromatu. Dorzucamy cebule czosnek, chili i imbir, smażymy razem 2 minuty. Po tym czasie dokładamy resztę warzyw, również przesmażamy prze około 3-4 minuty, i dorzucamy 3/4 ugotowanej cieciorki. Po minucie dolewamy bulion i gotujemy zupę pod przykryciem przez 25-30 minut na małym ogniu. Resztę cieciorki miksujemy blenderem z 2-3 łyżkami wody, i dokładamy do gotującej się zupy w połowie gotowania, ten zabieg posłuży nam jako naturalne zagęszczenie zupy. Po około pół godziny, gdy warzywa będą już prawie całkowicie miękkie dorzucamy liście świeżego szpinaku, Przykrywamy na minute, szpinak ma tylko lekko zmięknąć. Doprawiamy do smaku solą lub pieprzem.
Smacznego :)!!
Wartość odżywcza 1 porcji zupy:
Białko: 25,5 g
Węglowodany: 68 g
Tłuszcze: 17 g
Kcal: 550
Kurczak:
Pierś kroimy w kostkę 3x3 cm, przekładamy do miski. Posiekany czosnek oraz imbir i przyprawy dorzucamy do mięsa i marynujemy z łyżka oleju. Odstawiamy na czas gotowania zupy w niekoniecznie chłodne miejsce. Smażymy aż kawałki kurczaka nabiorą ładnego koloru, 5-7 minut.
Zupe podaje w miseczce a na wierzch kłade kawałki pikantnego kurczaka. Gotowe :)
Wartości odżywcza 1 porcji zupa + kurczak
Białko: 37 g
Węglowodany: 68 g
Tłuszcze: 20 g
Kcal: 608
Szczerze? Nie jadłem w swoim życiu tak aromatycznej i smacznej zupy. Bogactwo smaków, troche podobna do nasz polskiej grochówki, ale kompozycja przypraw których użyłem jest niesamowita, nadaje charakteru. Cieciorka bardzo pożywna i mega zdrowa, zawiera jak na roślinę mnóstwo białka w 100 g produktu jest go aż 20 g!. Ta bardzo pożywna aromatyczna zupa idealnie komponuje sie z pikantną wersją kurczaka którego zaproponowałem. Polecam :)