Składniki na 1 porcję:
3 duże liście sałaty rzymskiej
duża garść roszponki
garść kiełków
3-4 suszone pomidory
kromka pełnoziarnistego chleba
2 jajka ugotowane na półtwardo
kilka kawałków ulubionego sera (u mnie parmezan)
kawałek mozzarelli
mały pęczek szczypiorku
2 łyżeczki kaparów
kilka marynowanych papryczek jalapeno( opcjonalnie)
olej z suszonych pomidorów
kilka kropli octu balsamicznego
łyżeczka majonezu(opcjonalnie)
sól
pieprz
Przygotowanie:
Sałatę rzymska porwać na kawałki, wrzucić do miski wraz z roszponką oraz kiełkami.
Winegret: łyżkę oliwy z suszonych pomidorów wymieszać z kilkoma kroplami octu balsamicznego solą i pieprzem oraz opcjonalnie majonezem :)(sprawdza się to połączenie i dokładnie wymieszać.
Przygotowany miks sałat zalać 3/4 winegretu i wymieszać. Suszone pomidory pokroić w paski.
Chleb z tostować na patelni na oliwie, jak będzie chrupki z obu stron pokroić na grzanki dowolnej wielkości. Ugotowane jajka kroimy na pół.
Sałatę z winegretem wykładamy na talerz, układamy suszone pomidory, grzanki, kapary, jalapeno, oraz mozzarelle i parmezan na sałacie. Jajka ułożyłem w rogach talerza. Danie wykańczamy dorbno posiekanym szczypiorkiem i pozostałą częścią winegretu. Gotowe :)
Smacznego :)!
Wartości odżywczę:
Białko: 20
Węglowodany: 18
Tłuszcze: 34
Kcal: 475
Szybka, prosta i bardzo zdrowa sałatka z mnóstwem smaków, w włoskim stylu, na bardzo dobrych składników. W sam raz na kolacje dla faceta ćwiczącego potrzebującego zjeść zdrową pełną witamin kolacje z stosunkową małą zawartością węglowodanów, dla kobiety polecam wersje bardziej fit pomniejszoną o chleb i 1 jajko.