Szacuny
11148
Napisanych postów
51564
Wiek
30 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Przeczytałam na tym forum wszystkie linki dotyczące sposobu przygotowania potraw ale bardzo bym prosiła o kilka podpowiedzi.
Nie jadam w ogóle mięsa, tylko ryby. zawsze przyrządzałam je z dodatkiem warzyw na patelni (nie teflonowej). zalewałam chyba zbyt dużą ilością wody, co wydłużało proces tego tzw. gotowania i wszystko było zbyt rozgotowane (prawie na papkę). już nawet nie chodzi o wygląd i konsystencję, smak takiego posiłku, tylko utratę ważnych składników (białka z ryb i witamin z warzyw).
Wczoraj kupiłam porządną teflonową patelnię i w weekend chciałabym się "nauczyć" w sposób prawidłowy (zdrowy i odpowiedni dla odchudzania) dusić te rybki z warzywami.
Proszę Was zatem o poradę, jak się za to zabrać. zazwyczaj daję określoną ilość ryby - trochę np. świeżej wcześniej ugotowanej wymieszanej z rybą wędzoną np. ugotowany pstrąg + wędzony dorsz + warzywa i przyprawy i kilka migdałów. czy taki zestaw mogę wrzucić na patelnię teflonową i udusić w malutkiej ilości wody ? czy to będzie zdrowe i korzystne dla odchudzania ?
dodam, że w piątki na specjalnym targu kupuję wielką ilość pstrągów świeżych + ryby wędzone (dorsz, tuńczyk, morszczuk). w piątek gotuję całe pstrągi (bez głowy), jak ostygną wybieram mięsko i pakuję do pojemnika i do lodówki (wcześniej ważę to mięso i wiem, ile mam tego pstrąga na weekend i robię "rozpiskę diety). Przy rybach wędzonych też wybieram mięso i każdy rodzaj osobno pakuję do pojemników. na następny dzień w patelni zagotowuję warzywa, potem dodaję już (dzień wcześniej) ugotowanego pstrąga i jakąś rybę wędzoną. Uwielbiam taki zestaw - jest to mój obiad weekendowy.
tę patelnię wyrzuciłam na śmietnik, i chcę robić ten zestaw na teflonie.
Bardzo proszę o poradę jak powinno wyglądać prawidłowe duszenie. czy można dusić z warzywami już ugotowaną rybę ? czy do dobrego duszenia jest niezbędna pokrywka ?
nie używam tłuszczu, gotową gorącą potrawę dopiero polewam oliwą z oliwek albo olejem, ponieważ czytałam, że w trakcie obróbki ryby w jakimś tłuszczu, omega z tego tłuszczu wytrącają omega, które zawiera ryba.
Zmieniony przez - Agnieszka85z w dniu 2015-01-29 09:47:50
Szacuny
745
Napisanych postów
3413
Wiek
48 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
37245
Jezeli udusisz z warzywami gotowa rybe to nic z niej nie zostanie. Ja swoje ryby pieke, a jezeli dusze do dodaje do lekko miekkich warzyw doslownie na gore I przykrywam, 5 minut i zrobione. Ryba nie powinna sie rozpadac, powinna zachowac swoja konsystencje, Nawet w curry.
Szacuny
11148
Napisanych postów
51564
Wiek
30 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
a jakbym ugotowała tego pstrąga i na dtugi dzień dosłownie na kilka sekund wrzuciła na teflon z tymi warzywami ale już bez wody a z dodatkiem np. ryby wędzonej to będą straty w tym pstrągu >
Szacuny
745
Napisanych postów
3413
Wiek
48 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
37245
Mozna chyba, chociaz mnie nie smakuja na cieplo, wole na zimno. Ponoc teflony zdrowe nie sa, lepsze cermiczne patelnie albo takie zelazne, co to zlodzieja mozesz zabic, a do podniesienia potrzebujesz obydwu rak :) Ale sama Teflon mam :(
Szacuny
11148
Napisanych postów
51564
Wiek
30 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
ja właśnie robię wędzone na ciepło, bo inaczej nie przełknę, z wyjątkiem świeżutkiej makreli albo łososia. a na tym targu, co kupuję są dorsze, morszczuki i tuńczyki wędzone ale ze wszystkim wnętrznościami i żyłkami i czasem jest tam nawet krew, więc dokładnie (mozolna, ciężka i długa praca) wybieram czyściutkie mięsko i wtedy je podgrzewam. jeszcze proszę napisz mi, czy lepiej to zrobić na mega rozgrzanym teflonie i króciutko, czy dłużej dusić na małym ogniu ?