SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jak to jest z tym kurczakiem?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 689

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 27 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 302
Witajcie. Zastanawiam się czy kurczak może być podstawą diety. Pod względem wartości odżywczych jest świetny, ale czy pod względem zdrowotnym także? Istnieje przekonanie, że kurczaki są faszerowane rożnymi substancjami by szybciej rosły i nie chorowały. Oto kilka artykułów:
Za: http://www.menshealth.pl/dieta/Czy-kurczak-jest-zdrowy-6-mitow-na-temat-drobiu,5519,1
Przeciw: http://www.laboratorium.tnb.pl/readarticle.php?article_id=1
http://www.edukacja.edux.pl/p-1516-czy-na-pewno-zdrowa-zywnosc.php

Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Można jeść bez obaw?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 905 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 9391
Można jeść, ale całe życie na piersi z kurczaka to zły pomysł...

Każdy zakład przetwórstwa surowców pochodzenia zwierzęcego jest objęty nadzorem lekarza weterynarii.
Nie ważne czy to mleczarnia, ferma jaj, masarnia czy cokolwiek innego. Okresy karencji są więc z reguły przestrzegane.

Chociaż prawdą jest, że antybiotyki w hodowli drobiu ale także trzody chlewnej podawane są często prewencyjnie
w początkowej fazie wzrostu... ogólnie rzecz biorąc antybiotyki stosowane są głównie w hodowli przemysłowej zwierząt. Na potrzeby leczenia człowieka zużywamy marginalne ilości światowej produkcji leków.

Nie można się dziwić producentom, dążą do optymalizacji produkcji i jak największego zysku.
Obecnie cykl produkcyjny wieprzowiny trwa średnio 130 dni, niecałe pół roku...
w przypadku drobiu jest to czasem nawet zaledwie 6 tygodni.
Taką wydajność osiągnięto m.in dzięki odpowiedniej kompozycji pasz ale nie tylko.

Reasumując obecnie produkowane mięso nie jest szczytem marzeń, ale nie należy się go bać bo idąc tą drogą nic byśmy nie jedli. Z racji tego że drób jest produkowany szybciej, można twierdzić że jest w nim więcej metabolitów antybiotyków itp. ale mięso wieprzowe czy wołowe jest produkowane w podobny sposób. Kurczaka można jeść i jako mięso białe może on przeważać w naszej diecie nad wieprzowiną oraz wołowiną ale nie samą piersią człowiek żyje


Zmieniony przez - zielony90 w dniu 2015-02-01 01:02:50

wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, ważna jest dawka

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta (ekto) na 3500 kcal - do oceny.

Następny temat

Jak zrzucić oponę z brzucha

WHEY premium