Humus, który chcę Wam przedstawić to nic innego jak po prostu pasta, którą można posmarować chleb czy wafle ryżowe cokolwiek.
Przepis jest prosty .
Składniki:
Ciecierzyca
Olej
przyprawy ( czosnek , sól , pieprz, majeranek, ew można dodać też trochę czerwonej papryki)
Nie będę podawał gramatury dlatego, że opakowania są różne a przyprawiamy do smaku . Olej aby uzyskać jedynie odpowiednią gęstość.
Sposób przygotowania :
Ciecierzycę należy moczyć w trzykrotnie większej objętości wody (przegotowanej , najlepiej ) przez 12 h. Ja zwykle robię to wieczorem tak , aby rano była gotowa.
Po namoczeniu , gotujemy ciecierzycę w tej samej wodzie ok 45 min tak aby była miękka .
Miksujemy ciecierzycę powoli dodając olej , trzeba dodawać tyle aby można było tym później smarować . Oczywiście wtedy doprawiamy do smaku , czosnek wyciśnięty przez praskę i resztą przypraw . Gotowe :)