SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Domowe ravioli ze szpinakiem, gorgonzolą i parmezanem.

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1392

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Domowe ravioli ze szpinakiem, gorgonzolą i parmezanem.


Składniki na 4 porcję:

Ciasto:
350 g mąki pszennej
5 żółtek
kilka łyżek wody
łyżka oliwy z oliwek
sól
Farsz:
duże opakowanie świeżego szpinaku
100 g sera gorgonzola
30 g parmezanu
3 ząbki czosnku
sól
świeżo mielony czarny pieprz
oliwa z oliwek
Pozostałe:
1 litr bulionu drobiowego lub wody do gotowania

Przygotowanie:

Farsz:

Na średnio rozgrzaną patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dorzucamy całe opakowanie szpinaku oraz wyciskamy 3 ząbki czosnku, dodajemy sól oraz pieprz do smaku. Przesmażamy na małym ogniu aż szpinak lekko się przesmażyć, powinien znacznie zmniejszyć swoją objętość. Zajmie to około 3-4 minut. Przerzucamy szpinak do miski, od razu dodajemy kawałki gorgonzoli oraz stary parmezan, mieszamy aż farsz będzie miał zwarta konsystencję.
Ciasto:

Mąkę przesiewamy, do żółtek dodajemy kilka kropel oliwy,wody oraz małą szczyptę soli. Mieszamy całość trzepaczką. Mąkę wysypujemy na stolnice robimy w środku dziurę w która wlewamy masę z żółtek. Wyrabiamy całość, najpierw mieszając widelcem. Dodajemy w razie potrzeby odrobinę wody aby ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji. Może to potrwać około 10-15 minut. Po wyrobieniu wkładamy je na 30 minut do lodówki.
Po wyjęciu z ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm , dzielimy na pasy o jednakowej szerokości, powinny powstać 4 długie paski. Każdy pasek dzielimy na jednolite kwadraty. Na środek każdego kwadracika wykładamy po łyżeczce farszu przykrywając drugim pasem ciasta. Aby brzegi nam się lepiej zlepiły, spryskujemy je odrobinę wodą i przyciskamy palcami bądź widelcem tworząc dowolny wzór.
Gotujemy w osolonym wrzątku lub bulionie aż do momentu wypłynięcia na wierzch, około 3-4 minuty. Smacznego :)


Wartości odżywcze w 1 porcji:

Białko: 23 g
Węglowodany: 65 g
Tłuszcze: 26 g
Kcal: 585

Propozycja mojego dania we włoskim stylu, jak ktoś ma więcej czasu na zabawę w kuchni :) zrobienie ciasta na ravioli to żadna filozofia ale wymaga trochę czasu i wysiłku,ale uwierzcie mi że warto ;). Możemy oczywiście pokombinować z różnymi farszami, to jest przykładowa wersja, a;e sprawdza się idealnie. Świetna będzie wersja z mieloną wołowiną czy drobiem. Gotowane w bulionie mają jeszcze więcej smaku, stąd polecam właśnie tą metodę.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Remik7 Ćpaj Sport
Ekspert
Szacuny 737 Napisanych postów 34667 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 254666
rewelacyjnie to wyglada
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
dzięx ,smakuje jeszcze lepiej :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 12 Wiek 36 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 76
Świetnie wygląda, chyba trzeba będzie spróbować;D uwielbiam szpinak;D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
zaledwie kilka składników i trochę pracy i możemy sobie takie cudeńka zmajstrować :P
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Humus z ciecierzycy

Następny temat

Mega dowolne ciasto

WHEY premium