Składniki na 2-3 duże porcję:
200 g kaszy jaglanej
400 g mielonej wołowiny
puszka pomidorów w zalewie
1 średnia marchewka
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
5-8 średnich pieczarek
4-5 ziaren czerwonego oraz zielonego pieprzu(opcjonalnie)
kilka kropel octu winnego lub balsamicznego
sól morska
1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego
pęczek świeżej bazylii
2-3 łyżki oleju rzepakowego
łyżeczka cukru
szklanka wody
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
Przygotowanie:
Do mielonej wołowiny dodajemy dużą szczyptę soli, kilka kropel octu, świeżo mielony czarny pieprz lub jak w moim przypadku utłuczone w moździerzu ziarna czerwonego oraz zielonego pieprzu(4-5 sztuk).Ja do swoich dodałem jeszcze odrobinę świeżego rozmarynu. Mieszamy całość i wyrabiamy masę, po czym odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Kasze gotujemy w osolonym wrzątku zgodne z instrukcja na opakowaniu.
Warzywa kroimy w dowolne kształt, u mnie cebula w kostkę, czosnek drobno siekam a marchew oraz pieczarki w 1 cm kawałki.
Masę z mielonej wołowiny wyciągamy z lodówki kilkanaście minut przed rozpoczęciem smażenia klopsików. Tworzymy z niej kulki wielkości piłeczki golfowej. Do rozgrzanego garnka wlewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Na średnim ogniu przesmażamy klopsiki aż złapią ładny kolor ze wszystkich stron, zajmie to około 4-5 minut. Wyciągamy klopsiki z garnka. Na tłuszcz na którym się smażyły wrzucamy 2 łyżeczki pasty curry, przesmażamy i po minucie dokładamy wszystkie warzywa, zostawiamy na około 2-3 minuty aż złapią kolor. Po tym czasie wlewamy puszkę pomidorów oraz szklankę wody i łyżeczkę cukru, dokładamy klopsiki i dusimy całość pod przykryciem około 30-40 minut. Na końcu dorzucamy kilka listków posiekanej bazylii i doprawiamy do smaku.Gotowe. Smacznego :)
Wartość kaloryczna w 1 porcji:
Białko: 50 g
Węglowodany: 80 g
Tłuszcze: 27 g
Kcal: 765
Sycące i bardzo odżywcze danie z charakterem, mocno pieprzowe klopsiki znakomicie kontrastują z lekko słodkim sosem pomidorowym. Idealna porcja by doładować mięśnie po wysiłku, mnóstwo wartościowego białka oraz węglowodanów. Kasza jaglana niesamowicie zdrowa, warto po nią sięgnąć bo oprócz tego że zwiera mnóstwo wartościowych węglowodanów i łatwo przyswajalnego białka to również posiada właściwości lecznicze.