filet z kurczaka,
średni ugotowany burak,
jajko,
przyprawy,
cebula,
ryż (brązowy,basmati,jaśminowy etc.),
przyprawa curry,
dowolne warzywa (u mnie mrożonka warzywna)
Przygotowanie:
*Filet zmielić z burakiem,cebulą,jajkiem,przyprawami.
*Uformować kotlety. Nie trzeba dodawać mąki bo składniki ładnie się kleją ,ale jeśli jednak by się rozlatywały można dosypać mąki,płatków owsianych lub siemię lniane.
*W między czasie nastawić ryż do gotowania.
*Ułożyć kotlety w naczyniu do parowania (ja użyłam garnka i durszlaka nakrytego pokrywką)
*Gotować ok. 10-15minut
*W tym czasie można przygotować warzywa (najlepiej mrożonka chińska) wrzucić warzywa na patelnię,podgrzewać kilka minut i dodać ugotowany wcześniej ryż z przyprawą curry.
*Gdy kotleciki były już gotowe,ryż z warzywami także, ułożyłam na talerz i podałam z łyżeczką serka kanapkowego oraz orzechami nerkowca ,które nadały całości delikatny i aksamitny smak.
Zmieniony przez - setterka w dniu 2015-02-13 08:14:17
Bo w życiu twardym trzeba być nie miętkim
DT aktualny: http://www.sfd.pl/Setterka_DT_2-t1068046.html
DT 1: http://www.sfd.pl/Setterka_go_on-t1062061.html