Składniki:
100 g kaszy jaglanej
150 g schabu
2-3 średnie korzenie topinamburu
pół małej czerwonej cebuli
ząbek czosnku
wędzona papryka
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
500 ml bulionu drobiowego
szczypta cukru
2 łyżki oliwy
łyżeczka masła
20 g startego parmezanu
kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
Schab kroimy w kostkę około 2x2 cm, na rozgrzaną patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wsypujemy dużą szczyptę wędzonej papryki i od razu dokładamy mięso. Smażymy razem kilka minut aż się równomiernie zrumieni z każdej strony, około 3 -4 minuty. Cebule oraz czosnek drobno siekamy a topinambur kroimy w większa kostkę i dorzucamy warzywa do schabu. Przesmażamy razem kolejne 2-3 minuty, doprawiamy wstępnie solą oraz pieprzem. Dosypujemy do całości kasze i po 30 sekundach zalewamy 1/3 bulionu,przykrywamy i dusimy aż kaszą wchłonie bulion. Powtarzamy czynność do momentu aż kasza będzie ugotowana. Na końcu dodajemy łyżeczkę masła, starty parmezan oraz posiekaną bazylię wyłączając wcześniej gaz. Doprawiamy do smaku solą ,pieprzem oraz szczyptą cukru. Całość powinna mieć konsystencje gęstego budyniu. Smacznego
Wartości odżywcze :
Białko: 46 g
Węglowodany: 79 g
Tłuszcze: 33 g
Kcal: 780
Mój posiłek po treningowy, bardzo szybki w przygotowaniu i oczywiście bardzo odżywczy, ostatnio jem dużo kaszy jaglanej ze względu na jej wartości odżywcze i to że jest prawdopodobnie najzdrowszą z kasz. Bardzo fajnie komponuje się z kawałkami przesmażonego schabu w wędzonej papryce. Pierwszy raz użyłem topinambura który ma bardzo ciekawy smak podobny trochę do pietruszki i oczywiście ma mnóstwo wartości odżywczych oraz masę właściwości leczniczych. Całość szybka ,prosta, smaczna i co najważniejsze zdrowa Polecam.