SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pieczeń wołowa z potrawką warzywną.

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1624

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Prosta wołowa uczta.

Pieczeń wołowa z potrawką warzywną.


Składniki na 4 porcję:

ok 700 g wołowiny
4-5 średnie ziemniaki
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
4-5 korzeni topinambura
1 duża cebula czerwona
2-3 ząbki czosnku
pół pora
50 g suszonych grzybów ( u mnie grzyby mun)
ocet balsamiczny
kilka gałązek rozmarynu
łyżeczka miodu
kieliszek czerwonego wytrawnego wina
kilka ziaren kminku
2-3 łyżki oleju rzepakowego
łyżeczka papryki wędzonej
pół garści ziaren czerwonego oraz zielonego pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
sól morska
500 ml bulionu wołowego
kilka listków laurowych


Przygotowanie:

Mięso dzielimy na 2 części żeby szybciej się upiekło. U mnie miało około 10 cm grubości.
Marynata: ziarna pieprzu oraz kminku ucieramy w moździerzu. Do miski dodajemy 2 łyżki oleju, miód, kilka kropel octu balsamicznego oraz wszystkie przyprawy oprócz soli. Marynujemy mięso jak najdłużej w chłodnym miejscu. Wyciągamy je na około 30 minut przed pieczeniem. Piekarnik nagrzewamy na około 200 stopni C, wołowinę przesmażamy z każdej strony żeby nabrała koloru. Na blaszce układamy folie spożywczą wykładamy na nią gałązki rozmarynu i na nich układamy przesmażone mięso. Ja położyłem również rozmaryn bezpośrednio na mięsie. Pieczemy około 50 minut na każdy 1 kg mięsa. Ja piekłem trochę za długo swoją wołowinę, było to gdzieś około 40 minut( mięso i tak było bardzo delikatne i soczyste) ale 30 minut powinno wystarczyć, żeby było lekko krwista w środku.
Wszystkie warzywa kroimy z grubsza i przesmażamy na resztkach ze smażenia wołowiny. najpierw cebule i czosnek , później dokładamy całą resztę. Przesmażamy kilka minut, dokładamy posiekanego rozmarynu oraz wstępnie solimy. Zalewamy bulionem( ja dolałem również wodę w której moczyły się grzyby) oraz winem i dusimy aż ziemniaki zmiękną, reszta warzyw może być lekko chrupiąca w środku. Zajmie to około 15- 20 minut. Doprawiamy do smaku. Gotowe. Smacznego :)
Wartości odżywcze w 1 porcji:

Białko: 43 g
Węglowodany: 36 g
Tłuszcze: 58 g
Kcal: 456



Przyznam się że pieczeni wołowej jeszcze okazji robić nie miałem. Piekłem ją moim skromnym zdaniem odrobinę za długo, ale mimo wszystko wyszła naprawdę genialnie. Była soczysta i delikatna, marynata sprawdziła się naprawdę dobrze. Dawno nie robiłem obiadu w takim właśnie stylu, do tego prosta i pyszna pełna witamin i składników odżywczych potrawka warzywna. Polecam wypróbować, możemy sobie taką pieczeń kroić na kanapki, robić sandwiche, podawać w dowolny sposób, świetnie sprawdzi się jako danie na wynos, do pracy czy szkoły.





Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94400 Napisanych postów 364337 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1668819
będziemy testować,łap pochwałe

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 27 Wiek 34 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 929
przepraszam za głupie pytanie ale powiem wprost, że nie znam się na wołowinie a zrobiłabym to mojemu facetowi - jaka część wołowiny nadaje się na taką pieczeń?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Nada się m.in. łopatka, ligawa,karkówka.zrazowa czy rostbef, u mnie w sklepie cześć wołowiny którą upiekłem nazywała się wołowe extra :), niestety pani która mi je sprzedawała nie potrafiła dokładnie powiedzieć która to cześć wołowiny . Ale wyszło naprawdę dobre :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 9922 Napisanych postów 5608 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18317
bardzo fajne połączenie smaków
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Po prostu "chińszczyzna"

Następny temat

POCHWALONE PONIEDZIAŁKI - KONKURS

WHEY premium