Składniki:
• Batat 50 g,
• Białko z 3 jajek,
• Przyprawa do pierników/cynamon,
• Słodziki/stewia/syrop klonowy/miód
• Kakao odtłuszczone 3-5g,
• Mąka (np. orkiszowa) 20g,
• Odżywka białkowa 15g,
• Proszek do pieczenia,
• Pam/olej na patelnię
+ ewentualnie żółtka, otręby, bakalie, kokos i co kto woli
Batata pokroić na cienkie plasterki, dać do naczynia które nadaje się do mikrofalówki, podlać lekko wodą i przykryć talerzykiem, tworząc przykrywkę. Włożyć do mikrofali na max. moc na 2.5-3 minut. Po tym czasie batat powinien być mięciutki.
W międzyczasie przygotowujemy blender. Dodajemy rozpuszczony w wodzie słodzik (parę tabletek), syrop klonowy (ja nie mam-pominęłam) i przyprawy, proszek do pieczenia + kakao. Dodajemy mąkę. Dodajemy lekko przestudzonego batata. Dodajemy białka (i żółtka jeśli ktoś woli) i co kto ewentualnie jeszcze woli. Blendujemy chwilę.
Patelnię rozgrzewamy dość mocno (ważne!). Wylewamy masę formując naleśniki (w zależności od grubości 2-3 sztuki powinny wyjść). Pieczemy do zarumienienia.
Na wierzch możemy dodać co nam się żywnie podoba-masło orzechowe, banany, nutellę, sosy 0 kcal lub owoce. Smacznego!
Skład (same naleśniki bez ‘okrasy’ ;) )
212 kcal 21 białko 30 węgle 2(!) tłuszcz