kapusta biała (może być włoska)
200g kaszy jaglanej
500g piersi z kurczaka
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
jajko
papryka słodka i wędzona
sól niskosodowa
pieprz
łyżeczka oleju kokosowego
Mięso mielimy.
Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy do garnka z osolonym wrzątkiem i obgotowujemy tak długo, aż będziemy mogli oddzielać liście. Liście zdejmujemy pojedynczo, uważając by ich nie uszkodzić, przestudzamy, ścinamy zgrubienia na końcach.
Kaszę jaglaną przepłukujemy na sitku wrzątkiem, zalewamy wodą powyżej poziomu kaszy, gotujemy do miękkości aż wchłonie wodę. Odstawiamy jeszcze na chwilę pod przykryciem, studzimy.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekane cebule. Gdy się podsmażą, dodajemy starte marchewki i pokrojony w plasterki seler naciowy. Studzimy.
W misce mieszamy mięso, kaszę, warzywa z patelni, jajko i przyprawy.
Farsz zawijamy w liście kapusty. Układamy ciasno w garnku do gotowania na parze, gotujemy około 60 minut.
Podałam z sosem pomidorowym.
Warość odżywcza (11 gołąbków): 1550 kcal
Białko: 147g
Tłuszcz: 29g
Węglowodany: 176g