Bardzo proste danie, ktore mozna podac jako dodatek do obiadu na cieplo lub jako przystawke na imprezie na zimno:
Skladniki:
Na 9 porcji:
2 jaja
150g kaszy gryczanej
natka pietruszki
przyprawy: sol, pieprz, czosnek
Wykonanie:
Kasze ugotowac na sypko, wystudzic. Do wystudzinej kaszy dodac, posiekana natke, jajka oraz przyprawy. Dokladnie wymieszac. Smazyc na srednim ogniu do zrumienienia. Na zdjeciu placki podane z pasta z twarogu i koperku oraz wedzonym lososiem.
Wartosci odzywcze (na 100g)*:
Kcal: 238
Bialko: 12g
Weglowodany: 35,5g
Tluszcze: 5,5g
Wartosci odzywcze (na 1 porcje)*:
Kcal: 71,5
Bialko: 3,5g
Weglowodany: 10,6g
Tluszcze: 1,68g
*do wartosci odzywczych nalezy dodatkowo wliczyc sobie zuzyty do smazenia tluszcz. Ja go nie uwzglednialam, bo kazdy smazy na czym innym, jedni na oleju kokosowym inni na PAMie.
Zmieniony przez - yersinia w dniu 2015-03-18 22:07:30
Rule #1: Nie nagradzaj się jedzeniem...chyba, ze jesteś psem
Dziennik: http://www.sfd.pl/Yersinias_Deutsch_intensiv/_AKTUALIZACJA_s._21-t1063301-s21.html