"> Gluten szkodzi ludziom uczulonym / z nadwrażliwością. W grupie chorych na choroby autoagresywne (w tym ch. Hashimoto) częściej niż w populacji zdarzają się osoby z celiakią / nietolerancją / alergią na gluten. Odstawienie glutenu wpływa na stan zdrowia chorego, a więc jeśli chory ma i celiakię i ch. Hashimoto, po zmianie diety na bg taki chory poczuje się zapewne lepiej, ale ch. Hashimoto od tego się nie cofnie.
> Nabiał to mleko, jego przetwory i jajka. Tu odniosę się do laktozy i kazeiny, a nie do jaj. Jeśli chory na Hashimoto ma równolegle nietolerancję / alergię na laktozę / kazeinę, to winien zmienić dietę,bo przecie mu to szkodzi. A jeśli odstawi laktozę / kazeinę, to ogólnie poczuje się lepiej, ale tarczyca od zmiany diety (odstawienie glutenu czy laktozy) jeszcze nikomu nie odrosła.
> Choroba Hashimoto to na ogół zanikowe zapalenie tarczycy, wole Hashimoto ponoć zdarza się teraz niezwykle rzadko. Przy niedoczynności tarczycy często towarzyszącej ch. Hashimoto częste są problemy z wydzielaniem enzymu laktaza, co skutkuje nietolerancją laktozy, Po osiągnięciu optymalnego poziomu hormonów tarczycy najczęściej sytuacja wraca do normy i znowu można jeść przetwory mleczne z laktazą. Nie przeciwdziała to jednak rozwojowi ch. Hashimoto, najwyżej poprawia ogólne funkcjonowanie chorego."
"Planując jadłospis, dietetyk powinien wziąć pod uwagę ogólny stan zdrowia pacjenta, poziom jego aktywności fizycznej oraz fazę leczenia choroby. Przy odpowiednim uregulowaniu poziomu hormonów tarczycy i dobrze zaplanowanej farmakoterapii, prowadzonej pod kontrolą lekarza, nie ma potrzeby wykluczania glutenu. Ważne jest natomiast kontrolowanie spożycia węglowodanów.
Porady udzieliła:
Gabriela Słowińska, specjalista z zakresu żywienia z warszawskiej Poradni Dietetycznej SetPoint. "
Zmieniony przez - marli82 w dniu 2015-03-19 19:22:45