Danie lacto-vegetarianskie, ale odpowiednie tez dla tych, ktorzy postuja w piatki lub jako przerwa od miecha.
Plus, mozna zrobic wieksza ilosc, i odgrzac w microfali. Nie polecam zamrazania, bo papryka lubi puscic wode.
Skladniki (na 3 szt):
3 duze papryki
125g pieczarek
250g fety
100g fasoli red kidney (gotowana lub z puszki)
cebula
natka pietruszki
Przyprawy: sol, pieprz, czosnek, tymianek
tluszcz do podsmazenia farszu
Wykonanie:
Rozgrzac piekarnik do 200 st.C. Papryke umyc, odciac gorna czesc (te z ogonkiem) i odlozyc na bok, gniazda nasienne wyciac. Na patelni rozgrzac tluszcz, dodac pokrojona cebule, zeszklic. Do zeszklonej cebuli dodac pokrojone pieczarki. Po podsmazeniu pieczarek, patelnie zdjac z ognia, wrzucic fasole, pokruszona fete, przyprawy oraz posiekana natke pietruszki. Dokladnie wymieszac. Papryki wypelnic farszem wstawic w zaroodpornym naczyniu lub brytfance do piekarnika. Piec (bez nawiewu) ok 35 min, po czym przykryc gorna czescia papryki i ponownie wlozyc do piekarnika, tym razem z nawiewem, na ok 10-15 min, do zrumienienia.
Wartosci odzywcze (na 1 porcje)*:
Kcal: 341
Bialko: 18g
Weglowodany: 12g
Tluszcze: 24g
*wartosci odzywcze, zaleza od uzytych skladnikow. Ilosc tluszczu mozna zmniejszyc, duszac cebule na wodzie, zamiast na tluszczu. Ilosc tluszczu i kalorii zalezy rowniez od uzytej fety i fasoli.
Zmieniony przez - yersinia w dniu 2015-03-20 19:31:53
Rule #1: Nie nagradzaj się jedzeniem...chyba, ze jesteś psem
Dziennik: http://www.sfd.pl/Yersinias_Deutsch_intensiv/_AKTUALIZACJA_s._21-t1063301-s21.html