SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pizza na pszenno-żytnim spodzie z domowy sosem pomidorowym.

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1453

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Przysmak italii w Mojej odsłonie .


Pizza na pszenno-żytnim spodzie z domowy sosem pomidorowym.


Składniki:

Ciasto:
200 g maki pszennej(typ 650)
150 g mąki żytniej
30 g świeżych drożdży
250 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
Sos pomidorowy:
pół cebuli szalotki
1 ząbek czosnku
1 dojrzały pomidor bez skóry
250 ml pasaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
duża łyżeczka koncentratu pomidorowego
100 ml wody
łyżeczka cukru
sól,pieprz
łyżeczka oliwy
kilka listków świeżej bazylii

Przygotowanie:

Ciasto: Mąke przesiewamy i dodajemy do niej sól. Drożdże powinny być w temperaturze pokojowej, mieszamy je z ciepłą wodą oraz szczyptą cukru i odstawiamy zaczyn na około 10 minut. Do mąki dodajemy oliwę oraz zaczyn i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dosypujemy mąki aby ciasto się nie kleiło, powinno być elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Z przygotowanej ilości wyszły mi dwie 30 cm pizze(ciasto podzieliłem na dwie części). Jak ktoś chce może zrobić jedna gigantyczna :).
Sos pomidorowy: szalotkę oraz czosnek drobno siekamy i przesmażamy na małym ogniu na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojonego pomidora. Po minucie dodajemy resztę składników i dusimy na małym ogniu przez około 10-15 minut. Próbujemy sos i doprawiamy wedle uznania. Sos blendujemy i odstawiamy żeby lekko przestygnął.
Ciasta nie wałkuje tylko wyrabiam rękoma, dzięki czemu jest lepiej napowietrzone.Układamy ulubione składniki, smarując wczesniej spód przygotowanym sosem. Składników celowo nie umieszczam, ponieważ jest to kwestai własnych upodobań smakowych :). Pieczemy pizze w temperaturze 200 stopni C przez około 13-15 minut.
Smacznego :)


Wartości odżywcze 1 pizzy(ciasto+sos):

Białko: 18 g
Węglowodany: 123 g
Tłuszcze: 14 g
Kcal: 710

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94127 Napisanych postów 363961 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1667681
kolejny twój fajny przepis

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pieczona papryka (danie lacto-vege!)

Następny temat

Klops z jajkami

WHEY premium