SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

smażenie/prażenie bez tłuszczu

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2016

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 115 Wiek 31 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1172
Witam. Od razu proszę się wstrzymać od komentarzy typu szkoda patelni, jedzenie się przypala, jest niesmaczne

Mam pytanie, czy smażenie (piersi z kurczaka pokrojone) jest zdrowe ?Piersi wychodzą mi usmażone, soczyste i pachnące :D . Ale czy podczas smażenia bez tłuszczu nie wydzielają się jakieś szkodliwe związki (nie mówię tutaj o DŁUGIM smażeniu) ?

Smażę kurczaka, pod przykryciem. Wytapia się tłuszcz, wylatuje woda, kurczak jest super, ale czy ZDROWY ?

I oczywiście przyjmujemy, że zachowuję zdrową proporcje omega3 do 6.

Zmieniony przez - Gooes w dniu 2015-03-25 23:12:54
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3674 Napisanych postów 31005 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 294221
zawsze podczas smażenia wydzielają się powstają związki reakcji Maillarda poczytaj o tym, oraz WWA - benzopiren np.
ale oczywiście smażeniu, smażeniu nie równe
więc im krócej tym lepiej tym mniej negatywnych skutków
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12022 Napisanych postów 160367 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1234165
moze pomysl o grillu elektrycznym?

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 115 Wiek 31 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1172
popuri
zawsze podczas smażenia wydzielają się powstają związki reakcji Maillarda poczytaj o tym, oraz WWA - benzopiren np.
ale oczywiście smażeniu, smażeniu nie równe
więc im krócej tym lepiej tym mniej negatywnych skutków


Czyli nie ma znaczenia czy smaże na tłuszczu czy bez, bo to na co kazałeś mi zwrócić uwagę, w mniejszym bądź większym stopniu wydziela się nawet przy gotowaniu na parze ?

TomQ-MAG
moze pomysl o grillu elektrycznym?


Posiadam. Ale w czym on jest lepszy od zwykłej patelni ? Mięso na grilu elektrycznym jest zazwyczaj mniej soczyste i aromatyczne niż usmażone przeze mnie na telfonowej patelni bez tłuszczu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12022 Napisanych postów 160367 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1234165
wszystko tak naprawde zalezyc bedzie od Twojej patelni. jak jest dobrej jakosci, oraz jak wspomnial popuri obrobka bedzie relatywnie krotka, bez nadmiernego spiekania miesa, to raczej problemow nie powinno byc

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3674 Napisanych postów 31005 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 294221
Reakcja Maillarda powstaje przy każdym ogrzewaniu produktu, ale wiadomo że gotowaniu na parze dużo mniej.
Ma znaczenie czy tłuszczu smażysz czy nie ale to osobna kwestia ( i na jakim wiadomo )
np. WWA powstają tylko przy smażeniu, pieczeniu i grliiowaniu na ostrym ogniu przy gotowaniu juś nie
Po prostu smażenie zawsze będzie mniej dietetyczne od gotowania, duszenia, pieczenie też
ale wiadomo krótkie jak najbardziej do przyjęcia
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 38 Napisanych postów 365 Wiek 40 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 18735
Polecam grill elektryczny składany. Generalnie grill elektryczny to jeden pieron bo przecież to aluminiowa płyta pokryta teflonem i grzana spiralą a patelnia to aluminiowa płyta pokryta teflonem i grzana np. gazem więc to samo. Teoretycznie niby tłuszcz ścieka przy grillu ale w przypadku chudego mięsa to raczej mało. Natomiast w składanym grillu mięso robi się błyskawicznie, trochę jakby dusi też, nie przypala się w ogóle. Robię na dobrej patelni teflonowej też i na grillu i wydaje mi się, że na grillu składanym jest zdrowsze. Na patelni to raczej pod przykryciem, cienkie kawałki.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 2242 Wiek 32 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 42187
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 115 Wiek 31 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1172
popuri
Reakcja Maillarda powstaje przy każdym ogrzewaniu produktu, ale wiadomo że gotowaniu na parze dużo mniej.
Ma znaczenie czy tłuszczu smażysz czy nie ale to osobna kwestia ( i na jakim wiadomo )
np. WWA powstają tylko przy smażeniu, pieczeniu i grliiowaniu na ostrym ogniu przy gotowaniu juś nie
Po prostu smażenie zawsze będzie mniej dietetyczne od gotowania, duszenia, pieczenie też
ale wiadomo krótkie jak najbardziej do przyjęcia



Rozwiniesz wytłuszczoną kwestię, bo o to rozchodzi mi się najbardziej.
popuri SOG

@reszta: Pytam o smażenie na patelni z tłuszczem bądź nie, a nie gotowanie na parze czy pieczenie. Uczymy się czytać.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3674 Napisanych postów 31005 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 294221
no tak, jeśli będziesz smażył na olejach które zawierają głównie wielonienasycone kwasach np : lniany, słonecznikowy, z orzechów włoskiych, z pestek winogron to jest to niekorzystne dla zdrowia

Lepiej smażyć na nasyconych kwasach czy jednonienasyconych np. Olej kokosowym, masło klarowane, smalec, do krótkiego smażenia oliwa

jeśli w ogóle na tłuszczu nie smażysz to trzeba uwazać bo wtedy większe prawdopodobieństwo przypalenia i wytworzenia się karcenogennych związków
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

DIETA, MASA MOC KIEŁBASA (16 lat 74 kg, opona rośnie )

Następny temat

spadek masy miesniowej

WHEY premium