SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Mąka - jaka najlepsza ?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 15270

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 66 Wiek 26 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1550
Cześć!
W mojej diecie staram się jeść jak najbardziej zróżnicowanie i zdrowo, więc często pojawiają się tam wypieki. Ciągle używałem mąki pełnoziarnistej pszennej i żytniej 2000, jednak wg mnie są one zbyt 'ciężkie' i ciasta lub podobne dania wychodzą w nieodpowiedniej formie.
Jakie wy używacie i gdzie można je dostać ? (na wypieki oprócz chleba, bułek itp.)
Pozdrawiam
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6267 Napisanych postów 76018 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754780
Mąka jest produktem powstałym w wyniku rozdrobnienia ziaren różnego rodzaju zbóż, jak również orzechów, migdałów czy ryżu. Cechuje się ona drobną granulacją i sypkością.

Powszechnie w przemyśle spożywczym stosuję się ją w celu produkcji:

- pieczywa,
- makaronów,
- wyrobów cukierniczych.

W większości domów używa się jej głównie do przygotowania popularnych omletów: http://potreningu.pl/articles/4380/sniadaniowy-omlet--jak-go-zrobic-aby-byl-smaczny-i-zdrowy

Wyróżnić warto kilka rodzajów mąki, które warto stosować w naszych posiłkach. Są to np. mąka:

- żytnia,
- razowa,
- orkiszowa,
- graham,
- kokosowa,
- owsiana (zmielić można płatki owsiane),
- jęczmienna (zmielenie płatków jęczmiennych),
- kokosowa,
- gryczana,
- kasztanowa.

Więcej na ten temat warto poczytać w artykule:

https://www.sfd.pl/Mąki,_po_które_warto_sięgać_będąc_nie_tylko_na_redukcji-t1144148.html

Wybór jest spory i nie należy określać, która z nich jest najlepsza. Podstawą zdrowej diety jest jej odpowiednie urozmaicanie:

http://potreningu.pl/articles/914/dlaczego-dieta-powinna-byc-urozmaicona 



Moderator działu Odżywianie

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
mąka typ 2000 może być. są takze inne odmiany, np. gryczana. generalnie mąka nie jest najlepszym pomysłem jako zrodlo ww w diecie. dla urozmaicenia- ok, jako codzienny składnik- pomysl np. o mieleniu platkow owsianych, które są zdecydowanie lepszym zamiennikiem

Stop wishing start doing

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 66 Wiek 26 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1550
A tak z ciekawości, dlaczego nie mógłbym zastąpić powiedzmy ryżu/ makaronu pełnoziarnistego na mąkę pełnoziarnistą ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 24 Wiek 29 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 691
Mąka żytnia typ 2000, orkiszowa, gryczana, owsiana . Bardzo dobre mąki używam codziennie w swojej diecie, unikałbym pszennej. Myśle ze te mąki jako składnik codziennej diety mogą być.

Pain is temporary Pride is forever !

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 66 Wiek 26 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1550
Ok, zaopatrzę się w dodatkowe rodzaje mąki i pozostanę przy niej. A co powiedzmy z mąką żytnią niskich typów, 500, 580, 720 ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
apropos żytniej ja do pizzy używam mąki żytniej razowej typu 2000 z semoliną do podsypania. ciasto wychodzi genialne. odrobinę ciemniejsze ale w smaku rewelacja :)
a co do mąk żytnich pytlowych typu 720
też zdarza mi się używać. pszennej unikaj.



Zmieniony przez - paulinakro w dniu 2015-03-30 21:44:30
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 21 Wiek 36 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 0
Moim zdaniem najlepsza jest mąka żytnia. Jeśli jeden jej typ Ci nie pasuje, to spróbuj inne. Może któraś przypasuje Ci do gustu:)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 8 Wiek 30 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 350
a co powiecie o mące kukurydzianej ? ; ) Czytałem że jest to mąka bezglutenowa więc wydaje mi się że też można ją używać :)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Czy potrzebne mi białko?

Następny temat

Nabiał w diecie

WHEY premium