Nadziewany drób, cannelloni z boczniakami w śmietanie oraz pesto bazyliowo - rukolowe.
Składniki na 1 porcję:
180 g pierś z kurczaka
kilkanaście świeżych boczniaków
pęczek świeżej bazylii oraz rukoli
plaster szynki serrano
ser feta
1 mały dojrzały pomidor
200 ml passaty pomidorowej
1 mała cebula
parmezan
2- ząbki czosnku
śmietanka 30%
kilka pomidorków daktylowych
2-3
skórka ze startej limonki
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
ocet winny jabłkowy
pieprz
sól morska
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka naciąć wzdłuż i lekko rozbić, boczniaki, suszone pomidory oraz fętę pokroić w paski , grzyby przesmażyć na maśle. Ułożyć mięso na foli spożywczej wcześniej posypana sola, pieprzem startą skórka z limonki oraz świeżymi listkami tymianku. Na mięso położyć najpierw kilka listków świeżej bazylii oraz resztę pokrojonych składników. Zwinąć ciasno roladę w folie i włożyć do lodówki na jak najdłuższy okres czasu.
Pesto: garść rukoli oraz bazylii wrzucić do blender z ząbkiem czosnku oliwą oraz kilkoma kroplami octu jabłkowego sola oraz pieprzem. Zmiksować na jednolitą konsystencję i w razie potrzeby doprawić do smaku,
Sos pomidorowy; ząbek czosnku oraz pół cebuli drobno posiekać i przesmażyć na oliwie na lekki kolor, dodać pokrojonego pomidora i po minucie 200 ml passaty pomidorowej, dużą szczyptę cukru kilka listków bazylii, sól oraz pieprz. Sos im dłużej gotowany tym lepiej, Na końcu zmiksować na gładko i doprawić.
Makaron canneloni lub płaty lasagne(które potem trzeba zwinąć na kształt canneloni) obgotować w osolonym wrzątku.
Boczniaki pokroić na małe kawałki i przesmażyć na maśle, doprawić listkami tymianku, solą oraz pieprzem, dodać śmietane,starty parmezan zredukować i doprawić.
Nadziać podgotowane canneloni i wrzucić do rozgrzanego piekarnika na około 10-15 minut wraz z plastrem szynki serrano
Kalorii celowo nie podaje ponieważ nie ma to najmniejszego sensu przy tak kalorycznym cheat mealowy daniu :D.
Smacznego :)