500 g piersi z kurczaka
400 g ciecierzycy
1 czerwona papryka
1 średnia cukinia
1 duża czerwona cebula
2-3 ząbki czosnku
300 ml bulionu drobiowego
1 duża marchewka
1 limonka
Przyprawy: Duża szczypta curry, czerwonej słodkiej papryki, chilli cayenne, ziaren kolendry, kminu rzymskiego,soli,pieprzu,cynamonu i imbiru
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Ciecierzyce moczyć przez noc w zimnej wodzie następnie przepłukać i gotować około godziny, 10 minut przed końcem posolić.
Marynata: Ziarna kolendry oraz kminu rzymskiego ucieramy w moździerzu na proszek, wsypujemy do miski i dodajemy resztę przypraw, posiekany ząbek czosnku, sok i skórkę z połowy limonki oraz 2 łyżki oleju. Piersi pokroić w dużą kostkę i wrzucić do marynaty. Zostawić na możliwie jak najdłuższy okres czasu(minimum 30 minut.
Warzywa pokroić z grubsza w dużą kostkę.
Mięso smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor przez kilka minut i przełożyć do garnka w którym będziemy dusić potrawkę. Na patelni po smażeniu kurczaka przesmażyć resztę warzyw dodając odrobinę oleju. Do garnka z kurczakiem wrzucamy warzywa, ciecierzyce oraz bulion i dusimy przez 15-20 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku i gotowe :). Opcjonalnie można potrawkę lekko zagęścić mąka z wodą.
Smacznego :)
Wartości kaloryczne 1 porcji:
Białko: 50 g
Węglowodany: 50 g
Tłuszcze: 17 g
Kcal: 600