Składniki na blachę prostokątną 40x24cm:
Ciasto:
- 300 g mąki gryczanej
- 150 g masła (ja użyłam o zaw. tł. 60%, ale może być zwykłe masło, olej kokosowy, masło klarowane)
- 17g mąki ziemniaczanej
- 1 jajo
- odrobina wody (jeśli ciasto będzie za suche)
- szczypta soli
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
Budyń kokosowy:
- 400ml mleczka kokosowego (u mnie o zaw. tł. 15%, ale im więcej % tym bardziej wyrazisty smak kokosa)
- 35g mąki ziemniaczanej
- 100ml wody
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę, sól, sodę wymieszać. Dodać pokrojone, bardzo schłodzone masło i ugniatać. Wbić jajko i ugniatać aż ciasto będzie gładkie i będzie można uformować kulę. Jeżeli jest za sypkie to należy dodać odrobinę wody, np. zwilżając ręce (ja nie musiałam tego robić). Uformowaną kulę zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 1h.
Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykleić, nakłuć gęsto widelcem i piec ok. 20min (do zarumienienia) w temp. 180stopni.
Wystudzić.
Budyń kokosowy:
Mleczko kokosowe zagotować w garnku (ma bulgotać). Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w wodzie i powoli, ciągle mieszając, wlać do gotującego się mleczka kokosowego.
Wystudzić i przelać na ciasto.
Rozkład kaloryczny całego ciasta z budyniem:
Kcal: 2546
Białko: 36,3g
Tłuszcze: 157,2g
Węglowodany: 246,6g
Do ciasta można dodać ulubione świeże owoce, konfitury, dżemy
Ciasto sprawdzi się również jako spód pod wytrawne tarty.
Zmieniony przez - lubiekaszke w dniu 2015-04-12 17:01:45