SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ciasto z fasoli i kaszy

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1549

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 54 Napisanych postów 221 Wiek 30 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 16317
Ciasto z fasoli i kaszy

Czyli ciężko o nazwanie tego przepisu :) Lekko słodkie ciasto, ale każdy może wg uznania dodać czegoś, co doda mu smaczku

Składniki:
- 240g czerwonej fasoli z puszki (nada się i sucha, ugotowana)
- 65g kaszy jaglanej
- 125g (średni) banan
- 4 jajka
- 200g (średnie) jabłko
- 60g awokado (koniecznie dojrzałe)
- 20g kakao
- płaska łyżeczka sody
- dodatki: u mnie pełna łyżeczka cynamonu, stewia

Kaszę jaglaną prażymy, płuczemy. Jabłko trzemy ze skórką na mniejszych oczkach, wyciskamy dokładnie cały sok. Do przepłukanej kaszy wlewamy sok jabłkowy i dopełniamy wodą (do ilości takiej, jak zazwyczaj gotujemy kaszę, tj. aby po ugotowaniu nie zostało nam wody, niech kasza wszystko wsiąknie). W czasie gotowania blendujemy fasolę z bananem, sodą, 2 jajkami i 10g kakao. Gdy kasza jest gotowa studzimy ją (np. przy oknie na talerzu), dodajemy przetarte jabłko, 2 jajka i cynamon. Mieszamy dokładnie łyżką i przekładamy na blachę tak, aby boki były wyższe (jak np. w przypadku tart). Kaszę podpiekamy 15-20 min (mam piekarnik gazowy, ustawiłam pomiędzy 5 a 6). Gdy wierzch się zetnie, na kaszę wylewamy zblendowaną fasolę i pieczemy kolejne 25-30 min (czas może być rożny, piekarnik ustawiłam teraz pomiędzy 4 a 5). W międzyczasie widelcem gnieciemy awokado, resztę kakao i coś do dosłodzenia (u mnie stewia, ale najlepiej zostawić kawałek banana z fasoli ).

Ciasta nie kroimy od razu, niech się wystoi. Smarujemy kremem z awokado i wcinamy Jak wspomniałam, nie jest mega słodkie, nie jestem zwolennikiem przesłodzonych rzeczy, ale każdy robi jak chce, więc droga wolna
Ciężko zepsuć ten przepis, robiłam go z biegu, wymyślając

Smacznego!

CAŁOŚĆ:
- 1079kcal
- 60 B
- 128 W
- 36 T







Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 20 Wiek 35 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 8
Ciasto wygląda bardzo apetycznie:) Przyznam, że po raz pierwszy spotykam się z fasolą w cieście, ale zaciekawił mnie ten przepis:D Bardzo zmienia ona smak, jest wyczuwalna???
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 54 Napisanych postów 221 Wiek 30 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 16317
Prawdę mówiąc ciasto z fasoli to nie nowość, ale nie każdy je zna :) Nie czuć fasoli, jak dla mnie fajne i wilgotne ciacho kakaowe o ciekawej konsystencji. Polecam! Smaczne i zdrowe :)

Zmieniony przez - mania7984 w dniu 2015-04-13 19:14:57
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 6 Wiek 30 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 35
Ciasto z fasoli? Nigdy nie słyszałem, ale chyba będę musiał spróbować
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kruche ciasto gryczane z budyniem kokosowym - BEZGLUTENOWE

Następny temat

Babeczki białko kokosowe.

WHEY premium