SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Obiadowo - czyli polędwica wieprzowa i a'la risotto z nasionami kopru włoskiego

temat działu:

Kuchnia SFD

Ilość wyświetleń tematu: 1930

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Składniki na 1 porcję:

150 g polędwiczki wieprzowej
100 g ryżu pełnoziarnistego
pół marchewki
pół pietruszki
pół małej cukinii
mała cebula szalotka
koperek
świeży tymianek
300 ml bulionu
1 ząbek czosnku
kilka ziaren kopru włoskiego
kilka ziela angielskiego oraz czerwonego i zielonego pieprzu
sól morska
ocet balsamiczny oraz 50 ml rumu (opcjonalnie)
ulubiony ser( u mnie parmezan)
oliwa z oliwek
masło klarowane


Przygotowanie:



Mięso: Ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego rozetrzeć w moździerzu, przygotować sobie 30 cm kawałem foli spożywczej. Wysypać na nią mieszankę utartych przypraw, sól morską oraz gałązki tymianku, położyć na nich mięso i obtaczać jednocześnie zwijając w folie ciasno. Można obtoczyć mięso w przyprawach poza folią i dopiero później go zawinąć. Włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Risotto: szalotkę oraz czosnek drobno posiekać, pozostałą część warzyw pokroić w drobną kostkę(z cukinii wydrążyć środek). Na średnio rozgrzanej patelni z łyżką oliwy z oliwek przesmażyć cebule i czosnek, gdy już nabiorą lekkiego koloru dorzucić resztę warzyw oraz nasiona kopru. Szklić przez 2-3 minuty aż wszystkie składniki będą ładnie rumiane, dorzucić ryż, wstępnie doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem, zamieszać i po 2 minutach dolać 1 część bulionu. Gotować całość aż do miękkości ryżu, dolewając w międzyczasie bulionu, tak aby ryż miał się w czym ugotować. Gdy ryż będzie ugotowany, na patelni praktycznie nie powinno już być płynu, dodajemy kilka kawałków zimnego masła aby całość nabrała aksamitności, trochę startego sera oraz posiekany koperek. Doprawić do smaku.
Mięso wyciągnąć z lodówki 20-30 minut przed smażeniem. Na rozgrzanej patelnie z łyżką oliwy smażyć mięso z każdej strony na złoty kolor. W mojej wersji dolać kilka kropel octu balsamicznego oraz 50 ml rumu, flambirujemy(podpalamy) alkohol nam wyparuje a zostanie przyjemny, lekko słodki posmak rumu oraz kwaśny octu. Dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem 10-15 minut. Odstawić mięso na kilka minut i podawać. W wersji bez octu i rumu dolać po prostu 100 bulionu lub wody aż mięso się udusi. Gotowe. Smacznego :)






Wartości odżywcze :

Białko: 44 g

Węglowodany: 78 g

Tłuszcze: 38 g

Kcal: 835

Danie kaloryczne, raczej dla budujących masę niż dla tych na redukcji czy dla dbających o szczupłą sylwetkę. Jednak rezygnując z kilku składników jak np. masło czy ser zrobi się ono mniej kaloryczne. Jeśli ktoś jeszcze nie miał do czynienia z nasionami kopru włoskiego, proponuje to zmienić i zacząć ich używać ponieważ nadają potrawie naprawdę niezwykłego smaku i aromatu. Jednak należy ich używać z rozsądkiem aby nie zdominowały dania. Nasiona kopru zawierają dużo witamin, cennych składników odżywczych oraz mają kilka innych cennych właściwości. Między innymi uwalnia od problemów trawiennych, zgagi czy pomaga odświeżyć oddech :).

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 1205 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 18014
Mega jutro biorę się za to danie :D Sog
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Spróbuj nie pożałujesz ;D :P
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94381 Napisanych postów 364300 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1668720
wygląda kozacko

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Kozacko to smakuje :D, nie powiem wygląda co najmniej przyzwoicie :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 243 Napisanych postów 23792 Wiek 39 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 81252
przyzwoicie?? za mało powiedziane

a jest opcja, co byś jakoś zapach do foty dołączył?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
heh myśle że jeszcze takie technologie niestety nie są dostępne :)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Weekendowe konkursy z kuchnia SFD-Kwiecień 2015 wyniki

Następny temat

[Ciacho] Na raz z jabłkami

WHEY premium