Lekkie, chrupiace i zlociste gofry. Nieco czasochlonne w wykonaniu, ale warto zrobic ich wiecej i przechowywac w szczelnie zamykanym pojemniku. Potem w chwili potreningowej slabosci zawsze mozna zlapac cos, co dobrze i szybko uzupelni wegle i bedzie dobrze smakowalo.
Skladniki:
Na 5-6 gofrow (kwadratowych):
3 jaja
100g kaszy jaglanej
20g skrobii (kukurydzianej, ziemniaczanej)
15g dowolnego tluszczu
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
dowolne slodziwo do smaku
Wykonanie:
Kasze uprazyc na suchej patelni. Nastepnie zmielic. Zoltka oddzielic od bialek. Bialka ubic na sztywna piane, a do kaszy dodac zoltka, skrobie, proszek do pieczenia, tluszcz oraz slodzik. Dokladnie wymieszac, jesli masa bedzie zbyt gesta, dodac nieco wody, tak aby miala konsystencje gestej smietany. Nastepnie dodac piane z bialek. Gofry piec na najwyzszej temperaturze w gofrownicy, lub foremkach sylikonowych do gofrow (200 stopni C ok 15-20min).
Wartosci odzywcze (calosc)*:
Kcal: 764
Bialko: 30g
Weglowodany: 87,1g
Tluszcze: 32,9g
Wartosci odzywcze (na 1 porcje)*:
Kcal: 152,8
Bialko: 6g
Weglowodany: 17,42g
Tluszcze: 6,58g
*U mnie wyszlo 5 gofrow. Ciasto na gofry slodzilam slodzikiem sztucznym. Jesli uzywasz innego slodziwa, trzeba to uwzglednic w bilansie!
Zmieniony przez - yersinia w dniu 2015-04-20 15:48:03
Rule #1: Nie nagradzaj się jedzeniem...chyba, ze jesteś psem
Dziennik: http://www.sfd.pl/Yersinias_Deutsch_intensiv/_AKTUALIZACJA_s._21-t1063301-s21.html