Skład
Kakao zawiera sporo cennych dla sylwetki substancji – ok. 8% flawonoidów i 2.5% metyloksantyn, tyle że w pełnym ziarnie są one maskowane przez dominujące składniki pokarmowe: tłuszcze (ponad 50%), białka (do 15%) i cukry (do 10%). Jeżeli białka i cukry (w niewielkich ilościach) nie stanowią tutaj problemu, to już monstrualna zawartość tłuszczu utrudnia bilansowanie diety redukcyjnej. Dlatego pełne ziarna kakaowca, czyli np. czarna czekolada, nie bardzo nadają się do wspomagania
(...)
Teobromina
Metyloksantyny są substancjami aktywnymi roślin używkowych, takich jak kawa, herbata, guarana, mate czy właśnie kakao, które zdobyły popularność głównie z uwagi na właściwości psychoaktywizujące. Za właściwości te odpowiadają właśnie metyloksantyny. Najaktywniejsza, a zarazem najpowszechniejsza, jest tutaj kofeina, która jest główną metyloksantyną kawy, herbaty, mate i guarany. W kakao natomiast dominuje teobromina, której w ziarnach kakaowca jest ponad sześć razy więcej niż
(...)
Oligomeryczne proantocyjanidyny
Znacznie więcej na temat lipolitycznej i anabolicznej aktywności flawonoidów kakaowych możemy dowiedzieć się z badań prowadzonych z użyciem skoncentrowanych OPC. Ponieważ badań takich mamy bardzo dużo, ich wyniki podam tylko w formie skróconych wniosków:
OPC, tak samo jak adrenalina i noradrenalina, aktywują
(...)
A ostateczny wniosek jest następujący:
jeżeli szukamy przed latem środka na wycinkę, który jednocześnie redukuje tłuszcz i ochrania masę mięśniową, rozejrzyjmy się
(...)
cały artykuł do przeczytania w 33. numerze magazynu Perfect Body w sprzedaży na początku maja 2015 w:
salonach prasowych Kolporter, Empik oraz RUCH,
punktach Perfect Body Center,
najlepszych sklepach z suplementami diety i odżywkami dla sportowców,
prestiżowych klubach fitness.
Ekstrakt z KAKAO: WYCINKA I MASA
Zmieniony przez - Biniu w dniu 2015-04-24 15:02:59