Lekkie ciastko, którego głównymi składnikami są kalafior i marchewka :) Delikatne, kremowe. Uprzedzam pytania: nie czuć kalafiora
Składniki:
- 600g kalafiora
- 150g banana (1 spory)
- 200g serka wiejskiego naturalnego
- 120g zmielonych na mąkę płatków owsianych
- 150g startej marchwi
- 3 całe jaja
- 100g truskawek (tu mrożone)
- 35g jabłka (dekoracja)
- 10g kakao
- 10g żelatyny (choć wydaje się z początku, że to za mało, to ciasto nie rozlewa się, jest bardzo delikatne)
Piekarnik ustawić na 170~ stopni. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka. Łyżką dodawać (i mieszać) mąkę owsianą, marchew, małą łyżeczkę sody i stewię (ja dałam miód, poza nim mam w domu tylko cukier). Piec 30 minut w tortownicy (w tym czasie ugotować kalafior). Ostudzić, zdjąć papier i formę.
Kalafior zblendować z bananem. Dodać kakao, truskawki i trochę słodzika (ja nie dosładzałam niczym, krem wyszedł mało słodki, ale pyszny, więc polecam dosłodzić, jeśli oczekujemy typowego kakaowego kremu ). Mieszać widelcem gniotąc truskawki. Dodać cały serek wiejski i lekko połączyć. Żelatynę rozpuścić, schłodzić i dodać do masy. Włożyć do lodówki. Kiedy zacznie tężeć wyłożyć na spód marchewkowy. Przyozdobić cienkimi plasterkami jabłka
Przyznam, że bałam się tego przepisu. Zobaczyłam na forum chwalone lody kalafiorowe więc pomyślałam "czemu by nie dodać ich do ciasta?". Krem byłby jeszcze ciekawszy z czekoladową/waniliową odżywką białkową, ale nie posiadam aktualnie żadnej Ważne, żeby dobrze zblendować kalafior. U mnie trafiają się kawałki, ale nie psują smaku.
Makro (bez żelatyny):
- 1168 kcal
- 70.6 B
- 139.4 W
- 36.5 T
Smacznego!
Zmieniony przez - mania7984 w dniu 2015-04-24 17:33:48