SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[Ciacho] Kruche z budyniem orzechowym

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1641

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 54 Napisanych postów 221 Wiek 30 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 16317
Nie sądziłam, że dzisiaj coś upiekę, ale szykuje się grill, więc przyda się słodka przegrycha

Składniki:
- 100g otrębów gryczanych (dodatkowo zmielonych na sypką mąkę)
- 70g zmielonych płatków owsianych
- 2 jaja
- 40g masła orzechowego (tu: domowe, tylko z solą)
- 150g mleka + 50g wody
- 10g skrobi ziemniaczanej
- 20g czekolady gorzkiej (tu: Wawel 90%), można zastąpić 10g kakao
- dodatkowo: stewia, wedle uznania, kokos (jakieś 2~g, nawet nie wliczałam do makro)

1. Gotujemy budyń: Mleko z dodatkiem wody i czekoladą postawić na gaz. W szklance wymieszać jedno żółtko, masło orzechowe, stewię, mąkę ziemniaczaną, łyżkę otrębów i odrobinę wody (tyle, aby masa była możliwa do wymieszania). Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę, energicznie wymieszać. Zdjąć z gazu, ostudzić.
PS: ciasta nie będziemy słodzić, warto więc pamiętać o tym fakcie robiąc budyń

2. Kruchy spód: resztę otrębów, 55g owsianych, jajko i pozostałe białko jaja zgnieść. Nie powinniśmy potrzebować dodatku wody. Moje ciasto kleiło się bardzo dobrze i nie kruszyło. Przygotować tortownicę/inną blachę (tj. podsypać odrobiną mąki/owsianej/czymkolwiek). Ciasto rozgnieść rękoma na blaszce, pamiętając o wyższych bokach (koniecznie!). Nakłuć widelcem.

3. Ciasto podpiec 15min w 170 stopniach. Do budyniu (już powinien być chłodny, ale może być lekko ciepły) dodać resztę, tj. 15g, zmielonych owsianych. Wyjąć blat, który zapewne lekko się "skurczy" i wylać budyń. Piec kolejne 20min. Po wyjęciu posypać lekko kokosem, wystudzić.


Ciasto jest niskie, ale służyć mi będzie jako przegryzka, bo kto wcisnąłby później kilka udek/skrzydełek i chleba... (no dobra, są tacy ). Pyszne, bardzo fajnie budyń orzechowy skomponował się z kruchym, niesłodkim spodem

Makro:
- 1168 kcal
- 74.8 B
- 88.1 W
- 57.4 T

Smacznego!
PS. dużo słyszałam aby unikać otrębów, ale czasem można, poza tym nie sądziłam, że gryczane posiadają tak dużo białka










Zmieniony przez - mania7984 w dniu 2015-04-25 17:16:29
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94128 Napisanych postów 363965 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1667697
bardzo fajnie i apetycznie się prezentuje

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2447 Napisanych postów 2779 Wiek 54 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 252680
.


Zmieniony przez - alhambra1970 w dniu 2016-08-15 06:16:33

"Niektórzy widzą rzeczy takimi, jakimi są, i pytają : dlaczego ? Ja śnię rzeczy, które nigdy nie istniały , i powiadam : czemu nie ? "
G.B. Shaw
http://www.sfd.pl/Alhambra_nowe_wyzwania-t1037040.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 72 Napisanych postów 258 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 4920
Świetnie wygląda, na pewno kiedyś wypróbuję :)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

dyniowo-amarantusowe muffiny

Następny temat

Dwukolorowa tarta batatowa

WHEY premium