Składniki:
- 100g otrębów gryczanych (dodatkowo zmielonych na sypką mąkę)
- 70g zmielonych płatków owsianych
- 2 jaja
- 40g masła orzechowego (tu: domowe, tylko z solą)
- 150g mleka + 50g wody
- 10g skrobi ziemniaczanej
- 20g czekolady gorzkiej (tu: Wawel 90%), można zastąpić 10g kakao
- dodatkowo: stewia, wedle uznania, kokos (jakieś 2~g, nawet nie wliczałam do makro)
1. Gotujemy budyń: Mleko z dodatkiem wody i czekoladą postawić na gaz. W szklance wymieszać jedno żółtko, masło orzechowe, stewię, mąkę ziemniaczaną, łyżkę otrębów i odrobinę wody (tyle, aby masa była możliwa do wymieszania). Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę, energicznie wymieszać. Zdjąć z gazu, ostudzić.
PS: ciasta nie będziemy słodzić, warto więc pamiętać o tym fakcie robiąc budyń
2. Kruchy spód: resztę otrębów, 55g owsianych, jajko i pozostałe białko jaja zgnieść. Nie powinniśmy potrzebować dodatku wody. Moje ciasto kleiło się bardzo dobrze i nie kruszyło. Przygotować tortownicę/inną blachę (tj. podsypać odrobiną mąki/owsianej/czymkolwiek). Ciasto rozgnieść rękoma na blaszce, pamiętając o wyższych bokach (koniecznie!). Nakłuć widelcem.
3. Ciasto podpiec 15min w 170 stopniach. Do budyniu (już powinien być chłodny, ale może być lekko ciepły) dodać resztę, tj. 15g, zmielonych owsianych. Wyjąć blat, który zapewne lekko się "skurczy" i wylać budyń. Piec kolejne 20min. Po wyjęciu posypać lekko kokosem, wystudzić.
Ciasto jest niskie, ale służyć mi będzie jako przegryzka, bo kto wcisnąłby później kilka udek/skrzydełek i chleba... (no dobra, są tacy ). Pyszne, bardzo fajnie budyń orzechowy skomponował się z kruchym, niesłodkim spodem
Makro:
- 1168 kcal
- 74.8 B
- 88.1 W
- 57.4 T
Smacznego!
PS. dużo słyszałam aby unikać otrębów, ale czasem można, poza tym nie sądziłam, że gryczane posiadają tak dużo białka
Zmieniony przez - mania7984 w dniu 2015-04-25 17:16:29