Szacuny
2
Napisanych postów
30
Wiek
33 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
700
Witam,
Pewnie pytanie wyda sie banalne ale chciałbym sie dowiedzieć jak wyliczać gramaturę do dziennika kcl.
Mianowicie chodzi o to czy powinienem liczyć ilość gramów które zjadam przed obróbką termiczna(gotowanie,duszenie,smażenie) czy może już po, jak wiadomo przy takim procesie waga produktów miesnych sie zmniejsza ale nie jestem pewien czy w wiekszości nie ucieka z nich woda a wartości odżywcze pozostaja takie same.
Szacuny
51
Napisanych postów
583
Wiek
29 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
6088
z ważeniem produktów jest tak:
jeżeli ważysz przed obróbką termiczną to wpisujesz np. "mięso z piersi kurczaka bez skóry"
jeżeli chcesz ważyć po obróbce to musisz sprawdzać w internecie wartości i dodawać produkty np. "pierś smażona na suchej patelni kcal" i wtedy wagę usmażonej ;) jednak moim zdaniem jest to bardziej problematyczne niż ważenie przed obróbką termiczną.
Zmieniony przez - wiesiooooo w dniu 2015-04-26 14:33:35
Zmieniony przez - wiesiooooo w dniu 2015-04-26 14:34:09
Szacuny
3674
Napisanych postów
31005
Wiek
33 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
294221
zawsze są pewnie straty makroskładników, im agresywniejsza obróbka tym więcej strat głównie jeśli chodzi o białko ale ogólnie jeśli obróbka w miare dietetyczna to bym się nie przejmował stratami
Szacuny
2
Napisanych postów
30
Wiek
33 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
700
Czyli ogólnie straty wartości odżywczych nie są aż tak znaczące by szczególnie do nich przykładać wage. Nie wiedziałem właśnie jak do tego podchodzić ponieważ po ugotowaniu piersi kurczaka z 1 kg wychodziło ok 0,75kg i nie bardzo wiedziałem jak to przeliczać w dzienniku
Szacuny
2
Napisanych postów
30
Wiek
33 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
700
popuri dzięki za odpowiedź własnie o to mi chodziło, teraz juz wiem ze robiłem błąd przy wyliczeniach ponieważ zawsze wyliczałem zapotrzebowanie na podstawie już obrobionych dań miesnych.