SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

mięso a wartości odżywcze

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 951

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 30 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 700
Witam,

Pewnie pytanie wyda sie banalne ale chciałbym sie dowiedzieć jak wyliczać gramaturę do dziennika kcl.

Mianowicie chodzi o to czy powinienem liczyć ilość gramów które zjadam przed obróbką termiczna(gotowanie,duszenie,smażenie) czy może już po, jak wiadomo przy takim procesie waga produktów miesnych sie zmniejsza ale nie jestem pewien czy w wiekszości nie ucieka z nich woda a wartości odżywcze pozostaja takie same.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3674 Napisanych postów 31005 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 294221
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 30 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 700
Oki dzieki, ale czy podczas gotowania np mięsa nie oddają tłuszczy przykładem jest choćby bulion który powstaje po ugotowaniu mięsa

Zmieniony przez - Gatlin w dniu 2015-04-26 12:31:42
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 51 Napisanych postów 583 Wiek 29 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 6088
z ważeniem produktów jest tak:
jeżeli ważysz przed obróbką termiczną to wpisujesz np. "mięso z piersi kurczaka bez skóry"
jeżeli chcesz ważyć po obróbce to musisz sprawdzać w internecie wartości i dodawać produkty np. "pierś smażona na suchej patelni kcal" i wtedy wagę usmażonej ;) jednak moim zdaniem jest to bardziej problematyczne niż ważenie przed obróbką termiczną.

Zmieniony przez - wiesiooooo w dniu 2015-04-26 14:33:35

Zmieniony przez - wiesiooooo w dniu 2015-04-26 14:34:09
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3674 Napisanych postów 31005 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 294221
zawsze są pewnie straty makroskładników, im agresywniejsza obróbka tym więcej strat głównie jeśli chodzi o białko
ale ogólnie jeśli obróbka w miare dietetyczna to bym się nie przejmował stratami
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 30 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 700
Czyli ogólnie straty wartości odżywczych nie są aż tak znaczące by szczególnie do nich przykładać wage. Nie wiedziałem właśnie jak do tego podchodzić ponieważ po ugotowaniu piersi kurczaka z 1 kg wychodziło ok 0,75kg i nie bardzo wiedziałem jak to przeliczać w dzienniku
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3674 Napisanych postów 31005 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 294221
to strata wody :P
makrosy zostają takie same ew. troszeczkę mniejsze ale to znaczenie nie ma
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 30 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 700
popuri dzięki za odpowiedź własnie o to mi chodziło, teraz juz wiem ze robiłem błąd przy wyliczeniach ponieważ zawsze wyliczałem zapotrzebowanie na podstawie już obrobionych dań miesnych.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta podczas karmienia piersia

Następny temat

Kilka pytań odnośnie budowania masy mięśniowej

WHEY premium