SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pomysł na udziec z indyka-czyli jak zrobić drobiową lasagne z cukinią zDodatkiemCurry

temat działu:

Kuchnia SFD

Ilość wyświetleń tematu: 1260

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Składniki na 3-4 porcję:

Farsz:

400 g udziec z indyka
1 duża marchewka
1 mała lub pół dużej cukinii
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
duża szczypta papryki słodkiej
duża szczypta curry
duża szczypta mieszanki ziół prowansalskich lub dalmatyńskich
szczypta chili cayenne
kilka ziaren kminu rzymskiego
300 ml passaty pomidorowej
szczypta cukru
4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz
Beszamel:

3 łyżki masła
3 łyżki mąki
około 200-300 ml mleka
Dodatkowo:

Płaty makaronu lasagne
mała kostka żółtego sera ok(200 g)


Przygotowanie:

Udziec pokroić w dużą kostkę. Cebule oraz czosnek również pokroić z grubsza. W misce wymieszać 1-2 łyżki oleju, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego wraz z dużą szczyptą każdej z przypraw, oprócz ziół. Mięso wymieszać wraz z cebulą, czosnkiem oraz przygotowaną marynata i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Następnie zmielić.
Płaty makaronu na lasagne można obgotować około 10 minut w osolonym wrzątku.
Na rozgrzanej patelni przesmażyć mięso, następnie na dużych oczkach zetrzeć do niego marchewkę oraz cukinie. Dodać passate, resztę koncentratu, cukier oraz resztę przypraw i dusić na małym ogniu do momentu aż sos wyraźnie zgęstnieje, doprawić do smaku i odstawić aż lekko przestygnie.
Beszamel: na patelni rozgrzać masło, dosypywać do niego mąki cały czas mieszając trzepaczką, wszystko na małym ogniu. Jak składniki się połącza ,dolewamy porcjami mleko i cały czas mieszamy. Beszamel powinien mieć kremową gęstą konsystencję, nie powinien mieć żadnych grudek doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołowa.
Dno żaroodpornego garnka smarujemy delikatni oliwą,wykładamy warstwami lasagne, najpierw płaty makaronu, sos z mięsem, beszamel oraz ser i tak do momentu aż wykorzystamy składniki. Ja zużyłem do swojej lasagne gdzie około 10-12 płatów makaronu. Na ostatnią warstwę makaronu kładziemy resztę sosu beszamelowego oraz utartego sera. Smacznego :)


Wartości odżywcze dla około 1 porcji:

Białko: 47 g

Węglowodany: 57 g

Tłuszcze: 22 g

Kcal: 626

Moja wariacja na temat lasagne, wersja z udźcem z indyka sprawdziła się naprawdę świetnie, dodatek curry, kminu oraz chilli dodaje całości charakteru. Jest to wersja daleka od oryginału ale uważam że trzeba próbować nowych połączeń, które w tym wypadku naprawdę się sprawdziły. Oczywiście można zrezygnować z beszamelu który jest dość kaloryczny, wówczas dania będzie bardziej dietetyczne.




Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Pięęęęęęęękne mniam mniam

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Dzięki, polecam wypróbować :)smakowo powala :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94094 Napisanych postów 363931 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1667584
super pomysł a wygląda mega

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Mleczna kanapka

Następny temat

Już jest wiosna czas jedzenia nie ma tutaj zamulenia-spam w kuchni

WHEY premium